Studiu: O singură lovitură la cap crește riscul de apariție a bolii Parkinson

De Oana Savin, pe Ultimul update Joi, 19 aprilie 2018, 15:24
Un studiu realizat în Statele Unite dezvăluie faptul că o singură lovitură la cap, chiar și una superficială, poate crește riscul apariției bolii Parkinson.

Potrivit oamenilor de știință, riscul de a fi diagnosticat cu boala Parkinson este cu 56% mai mare în urma unei „leziuni cerebrale traumatice uşoare”.

Acest studiu a fost realizat pe 326.000 de bărbați și femei, foști soldați americani, relatează The Independent.

Citește și: Femeia care depistează boala Parkinson după miros

Jumătate dintre participanţi, cu vârste între 31 şi 65 de ani, au suferit leziuni cerebrale uşoare, moderate sau severe, iar jumătate nu au trecut printr-o astfel de experienţă.

În decurs de 12 ani, 1.462 dintre veterani au dezvoltat boala Parkinson.

Oamenii de știință au descoperit că, în comparaţie cu participanţii care nu au suferit lovituri la cap, cei care au suportat leziuni cerebrale au avut un risc cu 56% mai mare de apariţie a acestei afecţiuni.

Riscul de a dezvolta boala Parkinson a crescut odată cu severitatea loviturilor în zona capului. Astfel, leziunile moderate şi severe au fost asociate cu un risc de 83% mai mare.

Citește și: Consumul moderat de bere poate deveni un aliat în lupta cu boala Parkinson

„Acest studiu subliniază importanţa prevenirii comoţiilor, monitorizarea pe termen lung a celor care au suferit comoţii, şi necesitatea unor viitoare studii pentru investigarea altor factori de risc ai bolii Parkinson ce pot fi influenţaţi după ce o persoană suferă o contuzie”, a declarat doctor Raquel Gardner de la Universitatea din California.

„Deși studiul nostru s-a concentrat asupra veteranilor, suntem de părere că rezultatele ar putea avea implicaţii importante pentru sportivi, dar şi pentru restul populaţiei”, a subliniat Gardner.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!