Soia, înlocuitor de carne pentru post

De Erika Chivu pe

Lapte din soia, brânză din soia, şniţele din soia şi chiar „carne” din soia. Sunt doar câteva dintre produsele care pot înlocui alimentele de origine animală pe timpul postului.
Să fie chiar atât de sănătoase pe cât se spune?

Poate că da, poate că nu. Oamenii de ştinţă nu s-au hotărât încă, iar studiile disponibile până în prezent se contrazic unele pe altele.

De ce e sănătoasă soia

Această planta leguminoasă, care produce boabe asemănătoare cu cele de fasole şi mazăre, este bogată în proteine, fibre, lecitină, fosfolipide şi isoflavonoizi – o clasă de compuşi activi biologic, în care intră şi fitoestrogenii.
Isoflavonoizii ar avea, se pare, o mulţime de efecte benefice. Ce se ştie cu siguranţă, în urma unor studii de proporţii, este că soia reduce colesterolul rău şi trigliceridele.

Alte cercetări au arătat că soia ar putea să trateze diareea la bebeluşi, să prevină alergiile,  obezitatea, osteoporoza, sindromul metabolic şi multe alte afecţiuni. Totuşi, studiile se contrazic unele pe altele sau nu sunt suficient de concludente încât să se poată face recomandari pe baza lor.

De ce este periculoasă soia

Fitoestrogenii pe care unele studii îi ridică la rangul de minune a naturii, s-au dovedit în cadrul altor cercetări a fi un real pericol. Pentru că mimează acţiunea hormonilor umani, fitoestrogenii ar putea fi responsabili pentru cancerele de sân, ovare sau uter, dar şi pentru alte afecţiuni de cauză hormonală, de exemplu endometrioza.

Tot din cauza fitoestrogenilor, soia ar putea afecta funcţia tiroidei la copii şi adolescenţi, iar la adulţi măreşte riscul apariţiei de cheaguri de sânge.
În acelaşi timp, soia este unul din alimentele cel mai adesea vinovate pentru alergii, dar şi pentru intoleranţe. Dacă după o masă cu soia suferi de balonare, greaţă şi constipaţie este posibil să fii intolerantă la această plantă.

Până la noi veşti, soia rămâne o bună sursă de proteine pe timpul postului, dar specialiştii ne recomandă să nu exagerăm. Nu se poate spune cât înseamnă „prea multă soia”, dar ideal este să nu combini foarte multe produse obţinute din această plantă. Dacă astăzi mănânci tofu, mâine te poţi bucura de şniţele din soia sau de lapte, dar nu de toate odată.

Află cu ce mai poţi să înlocuiesti carnea dacă ţii post.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro