Care sunt simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

De Unica.ro, pe

În cazul infectării cu varianta Omicron de coronavirus, simptomele de COVID-19 nu sunt cele specifice bolilor respiratorii, după cum spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a spus, după cum relatează Digi24: „Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului”.

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim”, a mai subliniat Mihai Craiu. „COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie”.

Mai mult, medicul a povestit despre cum arată situația în spitale în ceea ce privește copiii. „Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați”, a afirmat Mihai Craiu. „Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni”.

Citește și: Alexandru Rafila a recunoscut: „Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia”

Citește și: Cum pot fi protejați de COVID-19 acei copii care nu pot fi vaccinați

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Citește și: O cântăreață din Cehia a murit după ce s-a infectat intenționat cu COVID-19, pentru a evita vaccinarea

Mihai Craiu a mai adăugat: „La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”.

Totodată, nu severitatea cazurilor de COVID-19 este problema, potrivit lui Craiu. „Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă”, a expus el. „Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!