Boala Alzheimer esteo afecțiune degenerativă progresivă a creierului, ce cauzează probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele se dezvoltă treptat și se înrăutățesc cu timpul, ajungând să afecteze viața bolnavului. Alzheimer este cea mai comună formă de demență și nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire. Cercetătorii au descoperit semne timpurii, care anunță apariția bolii cu 25 de ani înainte de apariția pierderilor de memorie.
Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Washington a scos la iveală faptul că există câteva semne care anunță că o persoană va face Alzheimer. Oamenii de știință au analizat 128 de indivizi din familii în care exista riscul apariției bolii și au descoperit că semnalele pot fi detectate în lichidul spinal și prin scanarea creierului. Descoperirile îi ajută pe medici să înțeleagă cum evoluează boala, pentru a găsi noi tratamente.
Semne timpurii de Alzheimer
Cel mai timpuriu simptom reprezintă o scădere a nivelului de lichid spinal și poate fi detectat cu 25 de ani înainte de apariția primelor semne ale bolii. Cu 15 ani înainte ca o persoană să aibă pierderi de memorie, cercetătorii pot observa semne pe creier care să anunțe boala, prin scanarea acestuia.
Un alt simptom de Alzheimer îl reprezintă o reducere a nivelului de glucoză utilizat de creier și ușoare probleme de memorie ce pot apărea cu 10 ani înaintea simptomelor evidente.
„În creierul bolnavului se produc o serie de schimbări cu zeci de ani înainte ca boala Alzheimer să poată fi observată de pacienți ori familiile acestoria, iar aceste evenimente pot oferi un calendar al debutului simptomatic. Pe măsură ce aflăm mai multe despre originea bolii Alzheimer, pentru a găsi tratamente preventive, aces calendar este extrem de valoros pentru tratamente experimentale”, susține dr. Randal Bateman, profesor de neurologie la Școala de Medicină de la Universitatea Washington, pentru „The Telegraph”.
Foto Shutterstock.
Semne vizibile că vei face Alzheimer
Într-un alt studiu din 2011, efectuat de cercetătorii spanioli, s-a constatat că peste o treime dintre adulții care ajung să facă Alzheimer au simptome cu mult înainte de apariția bolii.
1. Schimbări de personalitate
Un semn de înhrijorare îl reprezintă transformarea unei persoane prietenoase și vesele în una morocănoasă. La început ar putea părea doar o pasă proastă, însă cu timpul, această stare devine tot mai prezentă. Chiar dacă bolnavul continuă să spună glume și să vorbească mult, începe să vorbească nepotrivit și să facă tot felul de acuzații. În astfel de cazuri, nici măcar familia nu se gândește că acest comportament ar putea fi cauzat de Alzheimer.
Ce era simplu de făcut poate deveni o adevărată povară pentru un bolnav. Persoana poate întâmpina dificultăți în a duce la bun sfârșit o sarcină care necesită mai mulți pași. De exemplu, un individ care iubea să gătească, va evita rețetele complicate. În plus, bolnavul va face planuri, dar nu le va duce până la capăt, indiferent că este vorba despre o vacanță sau orice altă activitate.
3. Probleme de vedere
Problemele de percepție sau de văz pot apărea înaintea pierderilor de memorie, mai spun specialiștii. Bolnavii pot avea probleme la condus sau chiar atunci când se plimbă sau coboară scările. Pentru că nu mai apreciază corect distanțele sau culorile, pot provoca accidente.
Individul nu mai poate spune corect cuvintele, iar această problemă trece, de cele mai multe ori, neobservată de familie. De exemplu, o persoană se poate opri în mijlocul frazei, nemaiștiind ce să spună.
5. Izolare
În stadii incipiente, bolnavii de Alzheimer devin conștienți că ceva nu este în regulă, însă nu știu exact care este problema. Pentru că simt că încep să piardă controlul, vor căuta să petreacă cât mai mult timp singuri, în speranța că vor recăpăta controlul.