România ar putea să înceapă vaccinarea anti-COVID în data de 27 decembrie

De Unica.ro, pe
Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, susține că România este pregătită să înceapă campania de vaccinare anti-COVID în data de 27 decembrie 2020. 

Primii români care vor primi vaccinul anti-COVID vor face parte din personalul sanitar care lucrează în zece dintre spitalele suport COVID-19.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea susține că momentul va fi „istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, „puțin probabil”, dacă nu va avea succes.

Citește și: Alexandru Rafila: ;Nu vom scăpa de COVID-19, cum nu am scăpat de rujeolă. Dar vom căpăta o rezistență prin vaccinare

România, pregătită pentru vaccinarea anti-COVID

„În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (…) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, a precizat acesta, potrivit Mediafax.

 Persoanele care vor fi vaccinate anti-COVID vor primi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

„Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat medicul militar.

Citește și: Mesajul unui medic român care s-a vaccinat anti-COVID-19

În ceea ce privește disponibilitatea personalului medical de a se vaccina, Gheorghiță a precizat că acesta este de 70% la medici, de circa 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID și de peste 95% la medicii din prima linie.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!