Raed Arafat: „Nu există dovada că te infectezi de pe haine, dar de pe suprafețe – da”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 25 martie 2020, 17:15
Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a explicat că nu există dovezi că noul Covid-19 se ia de pe haine, ci de pe suprafețe.

Invitat într-o emisiune tv la Antena 3 Raed Arafat a transmis că „nu există dovada că te infectezi de pe haine, dar de pe suprafețe – da“. În plus, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – DSU a împărtășit măsurile sale prin care se apără de noul coronavirus:

Citește și: Cu ce diferă pneumonia cauzată de coronavirus de cea normală

Pantofii sunt scoşi exact la intrare, îi ţin în casă, în apartament, dar la intrare. După care am scos hainele de afară. Am un gel pe bază de alcool, iar după ce m-am spălat pe mâini, mă dezinfectez cu el. Asta este obligatoriu. De regulă, cămaşa şi hainele merg la spălat. Nu speli fiecare haină de fiecare dată. Oricum, virusul nu se ia de pe haină, decât dacă cineva a strănutat pe tine și a venit cu salivă pe tine. Chiar dacă ajunge pe haine, tot o să moară, nu o să rămână pe haine, mai ales că virusul nu se transmite de la haine. Virusul se transmite de la particule care sunt în aer dacă a strănutat sau tuşit cineva sau mai ales de pe suprafeţe. Să zicem că sunt infectat, tușesc în mân şi pun mâna aici (pe o suprafaţă), n-au trecut două, cinci ore – că se spune că poate rămâne câteva ore bune –  şi peste câteva ore vine altcineva şi pune mâna pe respectiva suprafaţă, apoi o duce la nas, o duce la ochi…

Citește și: Ce sunt anosmia și ageuzia, noile simptome ale Covid-19

De asemenea, el a detaliat și cum procedează atunci când e nevoie să folosească liftul: „Eu de exemplu nu folosesc degetul când apăs pe buton (la lift). Fie apăs cu cheia, fie cu cotul, ca să evit să apăs cu degetul, pentru că după asta dacă ai dus inconștient degetul la față, deja este risc să te infectezi. Vrei să deschizi o ușă rabatantă? Nu o deschizi cu mâinile, ci cu cotul.

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!