Care va fi protocolul pentru testarea rapidă a elevilor în școli

De Unica.ro, pe
Ministerul Sănătății a transmis care va fi protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor într-un document oficial, care include și situațiile în care se pot face excepții de la testare.

Protocolul de testare rapidă a fost făcut de Ministerul Sănătății. Inspectoratele școlare l-au primit și trimis școlilor n data de 18 februarie, la 10 zile după ce cursurile în format fizic au început. Iată care sunt situațiile în care se recomandă testarea rapidă a elevilor și profesorilor:

  • Elevii simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
  • Colegii cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz
  • Cadrele didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 metri, fără mască, cel puțin 15 minute)

Dacă un elev este identificat ca având o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius sau cu simptome de tip tuse, dureri în gât sau cefalee, se anunță personalul medical al instituției și responsabilul pentru uitatea de învățământ. Elevul este apoi îndrumat într-o încăpere folosită drept izolator, unde este izolat și monitorizat. Acolo, se verifică dacă părintele sau tutorele copilului și-a dat acordul pentru testare rapidă antigen. Totodată, se anunță părintele/tutorele.

Testarea se realizează după verificarea acordului, de către asistentul medical. Rezultatul este apoi raportat la DSP și celor care sunt responsabili de copil, indiferent de situație.

Sunt exceptate de la testare persoanele vaccinate complet, precum și persoanele care au trecut prin boală și nu au trecut 90 de zile de la vindecare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro