Care sunt primele simptome ale infecției cu virusul HIV

De Sandra S., pe Ultimul update Marți, 26 mai 2015, 16:05
Dacă în restul Europei numărul persoanelor infectate cu HIV este în scădere, în Europa de Est statisticile nu stau la fel de bine. Află și tu care sunt primele simptome ale infecției cu virusul HIV.

Primele simptome ale infecției cu HIV

Primele simptome ale infecției cu virusul HIV apar la una sau două luni de la momentul infectării. Acestea pot fi febră, dureri de cap, stări continue de oboseală fără un motiv anume, glande limfatice inflamate și iritații la nivelul pielii, dureri în gât, ulcer bucal sau genital, transpirații în timpul nopții și diaree.

Pentru că organismul reacționează astfel, simptomele acestea pot fi confundate cu simple răceli sau infecții virale, iar exact în această perioadă virusul este foarte infecțios și se împrăștie mult și foarte ușor. Primele simptome dispar după o săptămână sau o lună, iar cele mai severe pot apărea abia mai târziu, la câteva luni de la infectare sau chiar câțiva ani.

În cazul în care crezi că ai fi putut fi expusă virusului HIV (sex neprotejat, ai fost înțepată cu un ac nesteril, ai fost expusă la sânge posibil infectat etc.) ar trebui să mergi la medic ca să te poți programa la o testare de HIV.

Când se fac analizele pentru depistarea virusului HIV

Acesta poate fi depistat în sânge abia la șase luni de la infecție, însă dacă tu crezi că ai fost expusă unui astfel de risc, mergi de urgență la medicul de familie. El te va putea îndrepta spre centrele speciale, unde vei primi consiliere și vei afla ce trebuie făcut mai departe.

Cum ajungi să faci SIDA

Dacă nu ai făcut analizele sau le-ai făcut prea devreme și virusul nu a fost depistat și nu le-ai repetat mai târziu, așadar nu ai primit niciun tratament pentru virusul HIV, în aproximativ 10 ani acesta progresează la SIDA. Când boala începe să-și pună amprenta, sistemul tău imunitar deja este distrus și ești foarte sensibilă la infecții.

Simptomele acestei boli sunt febra ridicată (peste 38 de grade), transpirații abundente noaptea, tuse, probleme de respirație, diaree cronică, pete albe sau leziuni neobișnuite pe limbă sau în gură, dureri de cap, oboseală persistentă, vedere încețoșată, scădere în greutate și iritații ale pielii.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!