35% dintre românii cu care au discutat voluntarii Crucea Roșie nu cred în pandemia de COVID-19

De Unica.ro, pe

Aproximativ 220,000 de români au beneficiat de informații și sprijin din partea Crucii Roșii Române în lupta cu Covid-19 printr-o campanie națională de informare și de conștientizare.

Este vorba despre oameni din 780 de localități izolate, care au fost vizitați de voluntarii Crucii Roșii Române. Dintre acestea, 177.000 au fost aduți, iar 43.000 au fost elevi care au participat la sesiuni de educație pentru sănătate și sprijin emoțional.

Totodată, persoanele vulnerabile au primit pachete cu produse de igienă, în total fiind trimise 10.000 de astfel de pachete. Acestea din urmă au conținut detergent, săpun, hârtie igienică, aparate de ras, pastă și periuță de dinți, detergent vase, dezinfectant universal, produse pentru igiena personală.

crucea rosie covid-19

În timp ce lupta cu răspândirea virusului SARS-CoV-2 este încă la ordinea zilei, la mai bine de un an de la începerea pandemiei, Crucea Roșie Română continuă să rămână în prima linie a intervenției umanitare. După un efort intens și complex în primul val al pandemiei, când organizația a sprijinit la nivel național unitățile medicale și instituțiile implicate în intervenție cu echipamente medicale și materiale de protecție în valoare de peste nouă milioane de euro, în valul al doilea al pandemiei, Crucea Roșie Română a lansat o campanie pentru a se adresa celor mai vulnerabili în contextul actual, persoanelor fără venituri, fără educație, fără sprijin. 

Acțiunea a făcut parte din campania națională de informare și de conștientizare a populației, în vederea limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2 implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). 

Date îngrijorătoare: 35% dintre persoanele cu care voluntarii Crucii Roșii au discutat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2 

Deplasarea efectivă în comunitate, din poartă în poartă, a arătat că există în continuare oameni care nu au acces la surse corecte de informare, nu știu prea multe despre virusul SARS-CoV-2 și nici cum să se protejeze corect. În zonele greu accesibile sunt oameni puternic influențați de zvonuri. 35% din populația celor 780 de localități unde voluntarii s-au deplasat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2, în timp ce alți 35% consideră că virusul nu este periculos și se comportă ca o gripă pe care o poți trata la domiciliu. În plus, acești oameni nu își permit aplicarea măsurilor de protecție, neavând posibilitatea financiară de a-și procura măști, produse de igienă și de dezinfectare. 

crucea rosie covid-19

Voluntarii Crucii Roșii Române au discutat cu fiecare persoană în parte despre măsurile de protecție, dar și despre efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizării asociate cu boala COVID-19 și despre modalitățile de reducere a stresului. 

“Cu sprijinul voluntarilor noștri am ajuns acolo unde informația corectă nu pătrunde, unde oamenii nu au acces la materiale de informare și de protecție sau unde există un grad înalt de scepticism privind urgența situației în care ne aflăm. Tot cu sprijinul voluntarilor, am adus alinare persoanelor cărora nu le-a mai deschis poarta nimeni de luni de zile. Sunt recunoscător pentru munca lor, pentru timpul oferit și pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților. Crucea Roșie Română rămâne în continuarea în prima linie a umanității alături de oameni”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Foto: Crucea Roșie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!