(P) Gingivita, o problemă mai gravă decât s-ar crede

De Unica.ro pe

Gingivita este o afectiune aparent ușoară a gingiilor, care duce la umflarea, înroșirea și iritarea acestora. Dat fiind faptul că nu este foarte dureroasă și că generează simptome doar la periaj, foarte mulți oameni o ignoră. Din păcate, această boală extrem de comună poate să ducă la afecțiuni mult mai grave dacă nu este tratată, cum ar fi paradontita și chiar pierderea dinților. De asemenea, poate avea un impact major și asupra stării de sănătate din întregul corp.

Care sunt principalele cauze ale gingivitei?

Există mai multe cauze care duc la apariția gingivitei, însă cauza principală este lipsa unei igiene dentare corespunzătoare. Din această cauză principală se desprind și altele:

  • Placa bacteriană;
  • Tartrul;
  • Înghesuirile dentare;
  • Obturațiile realizate prost;

De cele mai multe ori, gingivita apare în urma plăcii bacteriene, care la rândul său apare în lipsa igienei corecte. Placa bacteriană este o peliculă ce rămâne pe suprafața dinților, care este invadată de bacteriile din cavitatea dentară. Aceasta poate să genereze o inflamație ușoară a gingiei sau să ducă la probleme mai grave, cum ar fi riscul de abces dentar.

Într-un final, gingivita netratată duce și la dureri dentare, ceea ce, de regulă, trimite pacientul la medicul stomatolog.

Factorii principali de risc ai acestei probleme sunt fumatul, diabetul, dinții cariați, plombele sparte, factorii genetici sau o imunitate mult scăzută din cauza altor boli.

Cum se tratează gingivita?

Primul pas către un tratament corect este obținerea unei igiene corespunzătoare, care să ducă la dispariția simptomelor cauzate de această problemă. Igiena se restaurează printr-un detartraj și un periaj profesional, prin îndepărtarea obturațiilor și a coroanelor neadaptate și prin informarea corectă a pacientului. Dacă gingivita riscă să se transforme în probleme mai grave, poate exista și soluția tratamentului medicamentos.

Prevenția, cea mai bună soluție împotriva gingivitei

Evident, ca în orice alt domeniu, mai bine previi o problemă decât să o repari. Pentru asta, trebuie să cunoști o serie de reguli care au rolul de a spori igiena dentară și elimină orice tip de riscuri. Prevenție gingivitei este foarte asemănătoare cu prevenția cariilor și implică o serie de obiceiuri sănătoase făcute în fiecare zi :

  • Un periaj corect, de cel puțin două ori pe zi;
  • Îndepărtarea tartrului ori de câte ori acesta apare, prin metode stomatologice moderne;
  • Eliminarea zonelor în care ar putea să apară probleme, prin îndreptarea dinților cu ajutorul unui aparat dentar;
  • Păstrarea unei diete corespunzătoare, care să nu fie bogată în zahăr sau în alimente acide, care pot avea efecte neplăcute asupra cavității bucale.
  • Folosirea apei de gură și a aței dentare, care pot elimina în mod eficient un număr mare de bacterii.
  • Folosireea unui duș bucal, care este o soluție suplimentară de igienă ce reușește să elimine într-un procent foarte mare bacteriile.

Gingivita este o inflamație a gingiilor care, din fericire, este reversibilă. Dacă se respectă toate indcațiile, aceasta va dispărea. Dacă se neglijează însă, poate să ducă la probleme mari, cum ar fi instalarea paradontitei, o boală care prezintă un risc major de pierdere a dinților.

foto – pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro