Originile pandemiei de coronavirus ar data din septembrie 2019, potrivit unui studiu

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Vineri, 24 aprilie 2020, 15:00
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la University of Cambridge arată că originile pandemiei de coronavirus ar data din luna septembrie a anului 2019.

Cercetătorii de la Cambridge au analizat un număr mare de tulpini de coronavirus din întreaga lume și, conform calculelor lor, originea pandemiei ar fi avut loc oricând între 13 septembrie și 7 decembrie.

„E posibil ca virusul să fi suferit mutații pentru a ajunge în forma sa finală [contagioasă pentru oameni] cu patru luni în urmă, dar să fi stat într-un liliac sau un animal sau chiar un om cu mai multe luni în urmă, fără să fi infectat alți oameni”, a explicat geneticianul Peter Forster de la University of Cambridge, conform South China Morning Post. „Apoi a început să infecteze oameni și să se împrăștie între oameni între 13 septembrie și 7 decembrie”.

Citește și: Coronavirusul nu se vede, dar se poate auzi. Structura proteică a SARS-CoV-2, transformată în muzică

Cercetătorii au analizat tulpinile de coronavirus cu ajutorul unui algoritm matematic prin care se mapează mișcarea globală a unui organism din perspectiva mutațiilor genetice care au avut loc în el. Cu cât au analizat mai multe tulpini, cu atât au putut observa originea răspândirii virusului.

„Acest studiu poate oferi niște indicii importante în următoarele investigații, dar concluziile ar trebui tratate cu grijă”, a conchis Forster.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!