Premierul Nicolae Ciucă cere aplicarea legii pentru combaterea ambroziei: „Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”

De Unica.ro, pe

Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi Ministerului Mediului și instituțiilor din domeniu să aplice legea privind combaterea ambroziei.

Premierul a amintit că mulți români suferă din cauza acestei plante. „O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie”, a zis Ciucă, citat de Digi24. „Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens”.

Acesta a cerut aplicarea legii cu privire la ambrozie: „Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”.

Legea 62/2018 prevede ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia (denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia).

Citește și: Al doilea caz de variola maimuței, depistat în România

Citește și: Cât de importantă este familia pentru pacienții care suferă de scleroză multiplă

Citește și: OMS caută un nou nume pentru variola maimuței, pe motiv că cel actual este discriminatoriu

Citește și: Mihaela Bilic: Cum ne dăm seama că alimentele sunt falsificate

Scopul legii este încercarea de a evita instalarea şi răspândirea vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Într-un interviu cu Digi24 din 2021, medicul alergolog Poliana Leru a atras atenția asupra faptului că ambrozia este o problemă de sănătate publică, ce poate să ducă la astm.

„Polenul de ambrozie este puternic alergizant și numărul de pacienți care sunt sensibilizați și au manifestări clinice de alergie la ambrozie este din ce în ce mai mare”, a zis medicul. „Problema afectează persoane care nu au avut alergii și produce un risc de complicații care se pot adăuga altor patologii și pot rezulta boli grave, cum ar fi astmul”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!