Metoda FAST pentru depistarea accidentului vascular, explicată de un medic

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 22 octombrie 2018, 12:36

După veste că marea actriță Stela Popescu a murit în urma unui accident vascular cerebral, cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru a atras atenția pe pagina sa de Facebook asupra simptomelor pe care le dă această boală. Dr. Ciuhodaru a explicat metoda FAST folosită pentru depistarea accidentului vascular cerebral. ”Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine”, a scris doctorul.

Formula FAST pentru depistarea unui accident vascular cerebral

Metoda prin care oricine poate depista un accident vascular cerebral se interpretează astfel. Redăm postarea dr. Ciuhodaru.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Medicul a precizat că aceste lucruri ar trebui știute de toți și ar fi necesar ca ele să fie predate în școlile din România, la orele de educație pentru sănătate.

Accidentul vascular cerebral apare tot mai des și la tineri

Dr. Ciuhodaru a avut și alte precizări legate de accidentul vascular cerebral. Acesta apare tot mai des la persoanele tinere, uneori chiar și sub 30 de ani. Din păcate, nu mai este o boală specifică vârstelor înaintate și este a doua cauză de mortalitate în lume după bolile cardiovasculare.

Semnele unui AVC apar rapid, de cele mai multe ori. Este vorba de slăbiciune, amorțeli, furnicături la nivelul membrelor sau al feței. Mulți pacienți au probleme de vorbire, nu înțeleg ce li se spune, își pierd echilibrul, sunt confuzi, au pareze sau paralizie și își schimbă comportamentul. În cazuri grave sau când pacientul nu este dus imediat la spital, se intalează coma sau stopul cardiac.

De regulă, medicii au la dispoziție câteva ore pentru a trata prin operație sau prin medicație un AVC. Altfel pot surveni leziuni permanente ale creierului sau chiar decesul.

Cine poate face un accident vascular cerebral

Sunt predispuse persoanele la care se întâlnesc factorii de risc – suprasolicitare, stres, boli metabolice, boli de inimă, obezitate, fumat.

Din păcate, cei mai mulți pacienți care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele. Mai puțin de 30% din pacienți merg la medic în primele 24 de ore după apariția AVC.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!