Lucruri pe care nu le ştiai despre pilula de a doua zi

De Dana-Ruxandra Panghe pe
Dacă folosesc pilule contraceptive, am voie să folosesc şi pilula de a doua zi? E normal să ai astfel de întrebări, aşa că noi am căutat răspunsul corect.

Citeşte şi: Lucruri pe care nu le stiai despre orgasm.

Ştiai că pilulele contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure metode contraceptive cu acțiune pe termen lung, care, în condițiile utilizării corecte, asigură o eficiență de 99,7%? În cazul tipului de anticoncepționale cu 21 de pilule, folosirea lor corectă implică administrarea consecventă, la aceeași oră, în fiecare zi de administrare, după care urmează  pauza de şapte zile. Folia următoare se începe în a 8-a zi, chiar dacă menstruația încă nu a trecut.

De cealaltă parte, pilula de a doua zi poate fi soluția de a evita o sarcină nedorită în cazul unui contact sexual neprotejat şi atunci când metoda contraceptivă folosită a eșuat. Ea este eficientă numai dacă o foloseşti în primele 72 de ore, cu eficiența maximă de 99% în primele 24 de ore de la un contact sexual neprotejat.

Astfel, chiar dacă de regulă foloseşti anticoncepționale, poţi apela imediat la pilula de a doua zi, însă doar în anumite situaţii. Am avut nevoie de sfatul unui specialist, aşadar ne-am consultat cu dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, „Planifică Neprevăzutul“ şi am identificat situaţiile despre care aminteam puţin mai sus.

Situaţia 1

Citeşte şi: Lucruri pe care nu le știai despre sex.

Ai început prima folie de pilule într-o altă zi decât prima zi de menstruație și ai avut contact sexual neprotejat în primele şapte zile de administrare a contraceptivului regulat, iar ciclul menstrual nu este unul regulat. Dacă ai un ciclu menstrual regulat, eşti protejată de anticoncepționale încă din prima zi de utilizare.

Situaţia 2

Ai uitat să iei două sau mai multe pilule contraceptive consecutive și ai avut contact sexual neprotejat.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci dacă ai dureri în timpul actului sexual.

Situaţia 3

Ai folosit medicamente care pot anula efectul anticoncepționalelor (nu uita să verifici prospectul înainte de utilizare!).

Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro