Hipertensiunea arterială, cel mai important factor de risc asupra sănătăţii la nivel global

De Unica.ro, pe

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat în anul 2010, a dezvăluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sănătate: tensiunea arterială crescută este factorul de risc cel mai important, la nivel global. Specialiştii MediHelp International şi Bupa International comentează rezultatele şi afirmă că acestea sunt reflexia clară a traiului în societatea modernă.
Rezultatele studiului arata ca tensiunea arterialaeste factorul care afecteaza cel mai des santatea, cauzand in 2010 pierderea a 9,4 milioane de ani de viata, ajustati in functie de dizabilitate(denumiti DALY = disability-adjusted life years). Un DALY reprezinta un an de viata sanatoasa pierdut si se calculeaza prin adaugarea numarului de ani pierduti din cauza bolii, la numarul de ani pierduti din cauza decesului prematur.
Al doilea cel mai mare factor de risc este reprezentat de fumat(6,3 milioane de DALY pierduti), iar al treilea a fost considerat consumul de alcool (4,9 milioane DALY pierduti). Cancerul și diabetul sunt pe locurile 7 si 8 in topul celor mai comune boli. De asemenea, rezultatele arata ca bolile infectioase, malnutritia,bolile materne si infantilecauzeaza din ce in ce mai putine decese si boli, spre deosebire de acum douazeci de ani. Desi speranta de viata este mai mare, oamenii traiesc mai mult cu povara bolii.
Sănătate: Cum scapi de hipertensiune?
„Studiul ne spune, in esenta,ca aportul diferitilor factori de riscasupra sanatatii s-a schimbat de-a lungul ultimelor douadecenii. Aceste constatari pot fi atribuite faptului ca stilurile de viata s-au schimbat – oamenii sunt mai putin activifizic si dietele lor sunt mai putin sanatoase. Prin analiza rezultatelor studiului putem obtine o perspectiva buna in zonele asupra carora trebuie sa ne concentram pentru a preveni problemele de sanatate si moartea timpurie. Noi pledam intotdeauna pentru preventie si protecție si le oferim clientilor nostri ajutorul si instrumentele necesare, astfel incat sa aiba singuranta ca primesc ingrijirea medicala corespunzatoare ori de cate ori apare o problema de sanatate. Un stil de viata profilactic asigura limitarea cat mai eficienta a potentialului distrugator al unei boli.” spune Levy Zahal, presedintele MediHelp International.
Studiul Global Burden of Disease 2010 (GBD 2010) este cel mai de anvergura studiu realizat vreodata pentru a descrie distribuția globală și cauzele unor boli majore si leziuni, precum si factorii de risc ce afecteaza sanatatea. Acesta masoara impactul lor în 187 de tari, de peste doua decenii, ca parte a colaborarii cu cercetatorii din intreaga lume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!