Greşeli pe care le faci când vrei să îţi scazi colesterolul

De Consuela Stratulat pe
O dietă sănătoasă, exerciţiile fizice şi unele medicamente te pot ajuta să îşi scazi colesterolul. Chiar şi când respecţi aceste reguli s-ar putea să nu vezi rezultate. Vezi care sunt greşelile pe care le faci când vrei să scazi valoarea grăsimilor din sânge.

Ignori zahărul din produsele dietetice

Când oamenii află că au colesterolul mare, se concentrează doar pe eliminarea grăsimilor din alimentaţie. Făcând asta, ignoră zahărul care se găseşte în produsele dietetice şi care contribuie, de asemenea, la creşterea grăsimilor nesănătoase. Problema este că excesul de calorii, care provin atât din grăsimi, cât şi din dulciuri, este transformat în grăsimi nesănătoase şi trigliceride ce cresc colesterolul, potrivit everydayhealth.com. În aceste condiţii, nu este de mirare că nivelul de grăsime rămâne mare, în ciuda exerciţiilor şi a grăsimilor din alimentaţie. Nu uita, de asemenea, că alcoolul te face să consumi mai multe dulciuri, aşa că mare grijă la cât consumi.

Te concentrezi doar pe „colesterolul rău”

Toate informaţiile pe care le găseşti atât la medic, cât şi în alte surse, se referă la „colesterolul rău”, însp este indicat să îţi analizezi întregul profil de lipide, care include colesterolul total şi tigliceridele.

Nu respecţi tratamentul

În ciuda dovezilor care arată eficienţa statinelor, medicamentele împotriva colesterolului, ce ajută pacienţii cu boala coronariană, oamenii nu respectă întotdeauna tratamentul recomandat de medic. Un studiu al cercetătorilor americani a arătat că doar 25% dintre persoanele cu un colesterol ridicat mai luau statine cu regularitate, la cinci ani după ce le-au fost prescrise prima dată. Sunt multe motive pentru care aceştia renunţă la pastile, însă nu trebuie să piardă din vedere faptul că nerespectarea tratamentului duce la un risc crescut al apariţiei bolilor cardiovasculare. Dacă te confrunţi cu efecte adverse, discută cu medicul tău şi găsiţi remedii alternative, dar nu renunţa singură la medicamente.

Mănânci ce vrei

Dacă iei statine nu înseamnă că poţi mânca ce vrei. Trebuie să fii în continuare atentă la ce şi cât mănânci şi să reduci cât poţi de mult consumul de grăsimi şi carbohidraţi.

Elimini definitiv grăsimile din alimentaţie

O altă greşeală pe care o faci când vrei să îţi scazi colesterolul este să elimini toate grăsimile din alimentaţie. Este adevărat că ar trebui să renunţi la grăsimi trans şi la cele saturate, care se găsesc în produse de patiserie, biscuiţi sau prăjituri, dar ai nevoie de cele monosaturate şi polisaturate. Consumă, deci, cu moderaţie ulei de măsline, măsline, nuci, migdale, peşte. Trebuie să îţi numeri, în continuare, caloriile, dar include aceste ingrediente în dietă.

Nu îţi alegi alimentele cu grijă

Fii mare atentă la alimentele pe care le elimini în momentul în care vrei să îţi scazi colesterolul. Nu renunţa la ouă, pentru că sunt pline de proteine şi nutrienţi, dar nu consuma mai ult de două pe săptămână. Nu îl amesteca, însă, cu brânză grasă sau lapte, ci mai degrabă cu un avocado şi brânză de vacă.

Nu faci sport

Dieta nu este de ajuns pentru scăderea colesterolului, trebuie să o combini cu sport. Fă măcar 30 de minute de mişcare pe zi şi vei observa diferenţa.

Iei medicamente şi consumi grepfrut

Dacă vrei ca statinele să îşi facă efectul, nu le amesteca cu suc de grepfrut. Acest produs nu permite absorbţia anumitor tipuri de medicamente, aşa că este mai bine să îl eviţi când iei tratament.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro