Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie după un accident vascular

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 29 ianuarie 2019, 17:41
Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de depresie severă în urma unui accident vascular cerebral, în comparație cu bărbații, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici.

Potrivit oamenilor de știință, simptomele de depresie sunt des întâlnite în urma unui accident vascular cerebral și se știe că acestea au consecințe pe termen lung, precum creșterea perioadei de recuperare, reducerea calității vieții și un risc mai mare de deces prematur.

Experții de la King’s College London au monitorizat simptomele de depresie manifestate de 2.313 persoane, dintre care 1.275 bărbați și 1.038 femei.

Pacienții incluși în studiu au suferit un prim accident vascular cerebral între anii 1998 și 2016 și au fost monitorizați până în iulie 2017.

Rezultatele studiului au arătat că peste 10% dintre bărbați prezintă simptome severe pe termen lung, în timp ce 20% dintre femei manifestă simptome severe sau foarte severe, persistente.

Simptomele severe la femei au fost duble față de cele la bărbați”, au scris oamenii de știință în studiul publicat în European Journal of Neurology.

„Simptomele moderate în cazul bărbaților s-au înrăutățit de-a lungul timpului”, au precizat cercetătorii, care au adăugat că „semnele de depresie din ce în ce mai severe au fost asociate cu o creștere a ratei de mortalitate”.

Deși nu putem spune cu exactitate de ce depresia este mai des întâlnită la femei, de vină ar putea fi faptul că, în cazul lor, imaginea de sine şi sentimentul propriei valori sunt mult mai influenţate de relaţiile sociale, ceea ce le face mai sensibile la provocările reprezentate de menţinerea acestora. Totodată, femeile trăiesc mai mult, sunt mai expuse la singurătate, la deteriorarea stării de sănătate şi la pierderea sprijinului, toate acestea putând conduce la depresie”, a explicat una dintre autorii principali ai studiului, doctor Salma Ayis de la King’s College London.

Conform acesteia, „ceea ce se întâlneşte la ambele sexe este scăderea dramatică a şanselor de supravieţuire pe măsură ce simptomele de depresie se accentuează. Prin urmare, considerăm că prin monitorizarea simptomelor de depresie la supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale şi prin acţionarea în consecinţă medicii ar putea oferi o mai bună îngrijire pe termen lung”.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!