Ce mănânci în oraş când eşti la dietă

De Revista Unica, pe

Dacă masa la restaurant te-a prins într-o perioadă în care eşti la cură de slăbire, încearcă să-ţi adaptezi meniul astfel încât să nu-ţi periclitezi silueta.
Te-ai chinuit să scapi de nişte „colăcei“ adunaţi peste iarnă, ca să fii sigură că vei face impresie vara, cu pielea ta bronzată, rochiţele trendy şi, mai ales, cu silueta de invidiat. În fiecare seară ieşi în oraş, la un restaurant, cu iubitul sau cu prietenii, prilej cu care tentaţia de a da uitării orice dietă e maximă. Dar nu-ţi pare rău să distrugi atât de uşor forma pe care ai câştigat-o cu săptămâni – dacă nu chiar luni – de dietă? Sigur că-ţi pare rău şi, cu toate astea, tentaţia unei porţii de ceafă cu cartofi prăjiţi e atât de mare, că parcă nu mai vezi nimic dietetic prin meniu:  numai prăjeli, maioneze, clătite… Citeşte mai cu atenţie şi cu siguranţă vei găsi ceva mai „light“. Şi dacă chiar un găseşti, improvizează! E timpul să înveţi ce să ceri de mâncare!

La mămăligă, înainte!

Bucătăria tradiţională românească e destul de greoaie, la prima vedere. Poţi totuşi să găseşti suficient de multe feluri care să nu aducă a bombă calorică. Îţi recomand: borş de legume, salată de vară, cu foarte puţin ulei; mămăligă cu brânză (de vaci, nu telemea!) şi smântână (cere light sau mai bine iaurt), pui sau peşte la grătar. La desert: fructe şi atât.

Dietă pe gustul altora

Dacă vei opta pentru un restaurant cu specific, fii convinsă că şi acolo ai variante mai uşoare decât meniul standard. De exemplu, din bucătăria italiană poţi alege o pizza cu blat subţire, cu jumătate din cantitatea „normală“ de mozzarella şi cu topping suplimentar de legume. Dacă vine vorba de antipasto, alege tot ceva pe bază de legume (o salată de rucola cu un strop de parmezan) şi, dacă nu poţi renunţa la paste, alege unele cu sos tomat, care are mai puţine calorii decât sosul alb. Cel din urmă are mult unt şi brânză, ambele foarte grase. În orice restaurant cu specific mediteranean ai opţiunea unui grătar de peşte şi, la desert, în loc de Tiramisu, poţi cere iaurt cu o linguriţă de miere şi/sau cu fructe proaspete.

Fără sos, fără prăjeli

Până şi în cazul bucătăriei asiatice ai alternative mai puţin „îngrăşătoare“: în loc de pacheţele de primăvară sau chifteluţe vegetale, prăjite într-o grămadă de ulei, cere tofu copt şi o supă acră-iute; orezul comandă-l brun şi fiert la aburi. Mai poţi comanda o salată de castraveţi, care nu are prea multe calorii. Fii atentă la sosuri, să nu conţină prea mult zahăr şi ulei. Dacă îţi petreci seara la un restaurant mexican, poţi cere un taco cu pui la grătar, o salată de crevete, fasole coaptă sau burrito vegetal. Chiar dacă iei masa într-un fast-food, tot mai ai o şansă: majoritatea servesc salatele cu dressingul separat, aşa că poţi pune doar un strop de grăsime. În plus, în multe fast- fooduri conţinutul caloric al fiecărui produs e afişat sau inscripţionat pe o etichetă, astfel că poţi calcula dinainte câte calorii îţi dai voie să mănânci.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro