De ce este bine să consumi vitamina A

De Amelia Matei, pe
Toate vitaminele și mineralele sunt importante pentru organism, însă una dintre ele este extrem de benefică. Este vorba despre vitamina A, datorită căreia grăsimile din corp se dizolvă și care are rol puternic de antioxidare. Este, de asemenea, parte dintr-o familie de compuși vitali pentru sănătatea noastră.

Iată care sunt compușii care alcătuiesc vitamina A!

Retinol

Această clasă de compuși joacă un rol foarte important pentru vedere, pentru celule și țesutul oaselor și pentru creșterea acestuia, dar are rol și în sistemul imunitar. Acest tip de compuși sunt folosiți deseori în medicină. Vitamina A în această formă este găsită în stare naturală în produse animaliere, cum ar fi organele animalelor (ficat, splină), ouă, lapte. Așadar vegetarienii, în special veganii, trebuie să aibă grijă de unde își procură retinoizii.

Caroten

Spre deosebire de retinol, carotenul este întâlnit în special în fructe și legume. Carotenul ajută la menținerea sănătății vederii, pielii și ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Carotenul, de tipul celui întâlnit în varza kale, morcovi sau alte legume sunt transormate de organism într-o formă benefică pentru el, și anul retinol.

Ce alimente sunt bogate în vitamina A

Alimentele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina A sunt cartofii dulci, ficatul de vită, spanacul fiert, morcovii, pepenele galben, ardeiul gras roșu, mango, fasolea neagră, caise, broccoli.

Ce beneficii are vitamina A în corp?

Este cea mai improtantă vitamină pentru funcțiile vederii și, cum spuneam mai sus, joacă un rol important în țesuturile osoase și în creșterea acestora. Este esențială în reproducere, întrucât ajută la diviziunea celulară și la dezvoltarea celulelor, dar totodată este benefică și pentru buna funcționare a sistemului imunutar, are beneficii asupra sănătății pielii.

Ce pățești dacă ai deficit de vitamina A

Deficitul de vitamina A poate avea efecte negative în special în cazul persoanelor în vârtsă sau a persoanelor cu boli cronice. Unul dintre primele semne ale carențelor de vitamina A este lipsa vederii pe timp de noapte, pielea uscată, care se descoamează foarte repede, uscarea și căderea părului. De asemenea, dacă aveți lipsă de vitamina A veți avea și probleme cu unghiile, care se rup foarte ușor, dar și un sistem imunitar grav afectat. De obicei, persoanele care au lipsă de vitamina A au și carențe de fier și sunt anemice.

Nici prea multă vitamina A nu ne face bine

Echilibrul este cel mai important aspect pentru sănătatea organismului nostru, așadar, prea multă vitamina A nu este deloc benefică. Este o vitamină care topește grpsimile, așadar este depozitată în ficat, unde estev folosită la nevoie. Prea multă vitamina A, consumată într-un timp foarte scurt poate fi toxică pentru ficat și poate cauza o boală supranumită hipervitaminoză A.

Simptomele acestei afecțiuni sunt următoarele: stări de amețeală, de greață. Dureri de cap, iritarea pielii, dureri de oase și de articulații și chiar probleme cu ficatul. Așadar, dacă înghițiți suplimente de vitamina A, aveți grijă ca acestea să aibă ca sursă alimentele bogate în vitamina A.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!