De ce e bine să mâncăm fructe şi legume de sezon

De Andreea Catrina, pe

Dincolo de recomandarea clasică, de a mânca multe fructe şi legume proaspete, specialiştii ne recomandă întotdeauna produsele de sezon. Dar te-ai gândit vreodată care este explicaţia din spatele acestei recomandări?
Ei bine, dacă primăvara avem nevoie de o detoxifiere a întregului organism, după sezonul rece şi consumul de alimente mai grele, natura ne oferă întotdeauna soluţia – verdeţurile proaspete. Vara, când temperaturile depăşesc limita confortului termic, natura ne sare din nou în ajutor cu fructe şi salate delicioase şi răcoritoare. Toamna este momentul rădăcinoaselor şi fructelor târzii, care ne oferă o mulţime de vitamine şi minerale şi ne pregătesc astfel corpul pentru perioada friguroasă care urmează, întărindu-ne imunitatea. Iar în final, iarna, atunci când organismul nostru are nevoie de rezerve pentru a rezista temperaturilor foarte scăzute, mâncărurile „confortabile”, aşa cum le spun cei de peste ocean, ne vin în ajutor.

E lesne de înţeles că mama natură s-a gândit la toate şi că echilibrul unei vieţi sănătoase stă în adaptarea noastră la fiecare sezon în parte. De aici şi recomandarea de a mânca produse de sezon. Pentru că dincolo de preferinţele noastre culinare, de diete sau de orice altceva, natura are întotdeauna cea mai bună soluţie pentru noi şi pentru sănătatea corpului nostru.

Tocmai de aceea, în această toamnă nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă fructele colorate, precum merele roşii, strugurii, rodiile, prunele sau dovleacul, legumele caracteristice acestui sezon, precum ciupercile, spanacul, sfecla roşie ori varza, dar nici delicioasele nuci şi seminţe sau binefăcătorul avocado.

Bogate în vitamine şi minerale, fructele şi legumele toamnei îţi vor asigura necesarul de substanţe nutritive şi antioxidanţi pentru sezonul rece care urmează şi îţi vor întări întreg organismul.

Poţi observa singură acest lucru, dacă vei începe să consumi cât mai multe vegetale sezonul acesta… S-ar purtea ca la venirea iernii să te surprindă faptul că nu ai mai răcit atât de des. Şi da, fructele şi legumele de sezon te pot ajuta să şi slăbeşti. Asta deoarece atunci când corpul nostru este hrănit cu alimente sănătoase, el îşi găseşte cumva singur echilibrul. Trebuie doar să încerci!
Foto: femeie cu strugure, Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro