De ce ai zgomote în abdomen

De Adina Radu, pe
Cu siguranță și s-a întâmplat să auzi sunete ciudate provenind din zona abdominală. Ele se datorează mișcării gazelor din stomac și a contractării mușchilor intenstinali. Dacă aceste zgomote sunt înoțite de balonare, durere abdominală sau flatulență.

Medical vorbind, sunetele din abdomen se mai numesc și sunete peristaltice sau borborism.

Care sunt cauzele zgomotelor din abdomen

Gazele intestinale

O digestie incompletă permite bacteriilor din intestine să producă aceste gaze atunci când ajută la digerare.

Intoleranța la lactoză

Incapacitatea sistemului digestiv de a digera lactoza din lactate duce la producerea de gaze care sunt mișcate și împinse de mușchii intestinali.

Sindromul colonului iritabil

Această boală este însoțită de balonare, constipație, diaree și crampe. Crampele intestinale duc la zgomotele abdominale.

Aerofagia

Această afecțiune se reduce la faptul că ajungem să ingerăm aer atunci când mâncăm sau bem. Aerul înghițit ajunge în stomac și duce la balonare, râgâit, flatulență și zgomote în abdomen.

Dispepsia

Dispepsia sau indigestia este o afecțiune comună ce este însoțită de sunete, durere, balonare și disconfort în partea superioară a abdomenului.

Alimente care produc gaze în abdomen

Există câteva alimente care au tendința de a produce gaze intestinale. De obicei, alimentele care conțin mai mulți carbohidrați sau fibre nu pot fi digerate complet și pot duce la formarea de gaze ca produs secundar al digestiei în intestine.  Consumul de astfel de alimente duce la zgomote în abdomen, flatulență, balonare etc.

Laptele și produsele lactate, băuturile carbogazoase, grâul, legumele (varza, fasolea, lintea etc) se află pe lista alimentelor care favorizează formarea gazelor intestinale.

Sursa foto 123rf

Citește și Cum topim grăsimea de pe abdomen cu ajutorul laptelui de orez

Citește și Cum să ai un abdomen sculptat în doar 10 minute

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!