Cum ştii dacă ai acarieni în păr

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Miercuri, 16 iunie 2021, 15:26
Potrivit unor studii recente, 98% din oameni au acarieni în păr! Multe tipuri de acarieni (nişte păianjeni mici) se hrănesc cu sebumul, hormonii şi substanţele care se adună la rădăcina firelor de păr. Un singur folicul poate susţine o familie de până la 25 de acarieni. În general, aceştia sunt inofensivi şi nu cauzează reacţii mai grave decât coşuri, dermatite sau pierderea părului.

Demodex Foliculorum

Infecţia cu demodex este una destul de comună şi aceşti acarieni trăiesc lângă firele de păr de pe faţă. Sunt atât de mici încât pot fi văzuţi doar la microscop şi cauzează coşuri pe pielea feţei şi foarte rar blefarită cronică.

Demodex Brevis

Deşi sunt rude apropiate, D. Brevis nu preferă faţa, ci glandele sebacee ale omului şi mai ales firele de păr de lângă acestea.

Adesea cauzează acnee, puncte negre şi blefarită, dar nu se limitează la faţă, ci se găseşte pe tot corpul celor infectaţi.

Demodex canis

Demodecia canină, sau râia câinilor este un alt acarian care preferă animalele, dar se mută bucuros pe oameni. Cum preferă animalele, în special câiniim aceşti acarieni nu prea fac rău oamenilor, dar infecţiile grave pot duce la pierderea părului.

Sarcoptul râiei

Infecţia cu acarienii scabiei atacă în primul rând scalpul şi duc la pierderea masivă a părului. La câini, râia are efecte mai grave asupra pielii, dar la oameni, de multe este vorba doar de mâncărimi puternice şi răni cauzate de scărpinat.

Sursa foto păianjen pe piele: Shutterstock

Citește și: Ce sunt acarienii, cum scăpăm de ei și cum prevenim apariția lor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!