COVID-19 se vindecă mai greu și poate avea efecte secundare grave

De Unica.ro, pe
COVID-19 și-a schimbat evoluția și se vindecă mai greu, au transmis medicii. În plus, bolnavii s-ar putea confrunta cu efecte secundare puternice, cum ar fi îmbătrânirea creierului cu zece ani. 

Dacă până acum perioada de vindecare în caz de COVID-19 era de 14 zile, în ultima perioadă specialiștii au observat că poate fi nevoie chiar și de o lună până la primul test negativ la pacienții cu forme medii. În plus, simptome precum pierderea gustului sau a mirosului, care se manifestau repede după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, acum pot apărea chiar și la o săptămână de la debutul bolii.

Citește online gratuit numărul de noiembrie al revistei Unica

Și evoluția simptomelor s-a schimbat. Mulți dintre cei infectați făceau febră mare, apoi se confruntau cu dureri musculare. Acum, pacienții acuză dureri musculare chiar dacă nu fac febră, potrivit Digi24.

COVID-19 duce la îmbătrânirea creierului cu 10 ani

Un studiu realizat în rândul a 84.000 de oameni, condus de Adam Hampshire, un doctor de la Imperial College London, a arătat că în unele cazuri grave, pacienții vindecați de COVID-19 s-au confruntat cu efecte secundare serioase la nivel cerebral.

„Creierul uman a îmbătrânit cu 10 ani la cei cu vârste între 20 și 70 de ani”, iar acest declin psihic s-a întins pe o perioadă de câteva luni.

Mulți alți specialiști au atras însă atenția că sunt anumite aspecte care ar putea denatura rezultatele.

Citește și: Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 au o deficiență de vitamina D

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută înaintea infecției cu coronavirus, astfel încât orice efect constatat poate fi pe termen scurt. Este foarte important să se investigheze în continuare”, au transmis aceștia, potrivit Libertatea.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!