Ce poți face în caz de insolație?

De Elisabeta Cosmescu, pe Ultimul update Luni, 16 august 2021, 14:57

Expunerea prelungită la razele solare și căldura excesivă îți pot pune în pericol sănătatea. Protejează-te corespunzător în perioadele caniculare, hidratează-te cât mai bine, cu cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi și ține cont de recomandările următoare. Vei fi mai ferit de insolație și de complicațiile ei grave.

În zilele în care temperaturile cresc exponențial, chiar dacă te protejezi de razele solare sub umbrelă sau sub ramurile copacilor, tot nu te ferești îndeajuns de riscul de a face insolaţie. Iată de ce, specialiştii ne recomandă să evităm plimbările lungi şi activităţile fizice intense în aer liber, mai ales în mijlocul zilei când soarele este foarte puternic.

Ce mai ajuta foarte mult, mai spun aceștia, pe lângă consumul de apă din abundență, sunt sucurile naturale preparate din fructe de sezon și citrice. Conțin foarte multe minerale și vitamine menite să susțină buna funcționare a întregului organism, mai ales în perioadele cu temperaturi extreme.

Citește și:
Dr. Virgil Musta: Riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 este de 100 de ori mai mare la persoanele care nu au făcut vaccinul
Virusul Marburg, descoperit în Africa de Vest. O persoană a decedat și alte 155 au intrat în carantină
Date îngrijorătoare: pandemia a adus gânduri de suicid mai multor copii
Care este temperatura cea mai ridicată la care poate rezista corpul uman înainte să intre în colaps

Amețeala și durerea de cap, simptome specifice insolației

Dacă te-a prins insolația atunci așteaptă-te să treci prin câteva episoade supărătoare de ameţeală, greață și vărsături, febră şi frisoane. Nu amâna vizita la medic pentru a lua din pripă complicațiile febrei. Aceasta poate crește galopant, provocând în anumite stadii avansate delir şi chiar și comă. În plus, persoanele cu insolaţie au gura uscată, nu transpiră din cauza deshidratării excesive şi au dureri de cap. Urina devine închisă, pulsul crește și odată cu el și ritmul respiraţiei.

Măsuri de prim ajutor

  • E foarte important ca persoana ca a făcut insolație să se odihnească într-o cameră răcoroasă. Aceasta trebuie să evite hainele strâmte pentru a permite corpului să se relaxeze în totalitate. De asemenea, ceea mai ajută foarte mult sunt dușurile răcoritoare pentru că duc rapid la scăderea temperaturii corpului.
  • Supraveghează constant temperatura corporală cu un termometru. În cazul în care ea depăşeşte 38,5 de grade Celsius, atunci se recomandă aplicarea mai multor comprese îmbibate cu oțet de mere, pe încheieturile mâinilor, subraţ şi gât.
  • Încă de la primele simptome de insolaţie, persoana afectată trebuie să bea apă, cu înghițituri cât mai mici pentru a-și rehidrata corpul și a-i păstra nivelul optim de apă.
  • Dacă simptomele se agravează din cauza febrei și vărsăturilor, atunci vizita la medic este obligatorie.

Nota bene:
Specialiștii nu recomandă administrarea după ureche a medicamentelor, precum sunt cele împotriva febrei:  aspirină, paracetamol sau orice alt tratament.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!