Ce boli vindeci cu semințe de dovleac

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Vineri, 18 iunie 2021, 11:09
Semințele de dovleac sunt pline de nutrienți și te ajută să îți păstrezi o sănătate de fier. Vezi ce boli poți trata cu ele.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul zilnic al semințelor de dovleac, datorită nutrienților importanți pe care îi conțin.

Tratează deficitul de zinc

Semințele de dovleac sunt o sursă importantă de zinc, un mineral care întărește imunitatea organismului, ajută la creșterea și inmulțirea celulelor și la sănătatea pielii. Multe persoane au prea puțin zinc în organism, din cauza dietelor sărace în protein animale și a efectelor adverse ale medicamentelor. Lipsa de zinc crește riscul de răceală și de depresie, duce la apariția oboselii inexplicabile și la lipsa puterii de concentrare.

Te scapă de insomnie

Insomnia este o problemă serioasă, care poate duce la apariția unor boli grave. Poți scăpa de ea cu ajutorul semințelor de dovleac, potrivit joybynature.com. Consumate regulat, aceste produse naturale relaxează mintea și corpul, te scapă de anxietate și îți asigură un somn liniștit. Semințele de dovleac conțin aminoacizi care ajută la producția de serotonină, un neurotransmițător numit și „hormonul fericirii”.

Ameliorează simptomele menopauzei

Multe femei aflate la menopauză se confruntă cu tulburări hormonale care produc bufeuri, dureri articulare și depresie. Semințele de dovleac refac echilibrul hormonal și te scapă de aceste simptome neplăcute. Studii recente au arătat că semințele ajută și la reducerea tensiunii diastolice, îmbunătățind funcțiile inimii și nivelul de colesterol din organism.

Elimină pietrele de la rinichi

Semințele de dovleac sunt un diuretic, astfel că te fac să urinezi mai des și să îți cureți rinichii. Cercetările au arătat că previn formarea pietrelor și curăță nisipul depus pe rinichi.
Semințele de dovleac mențin tensiunea în limite normale, ajută la tratarea artritei și a infecțiilor parazitare. În plus, protejează sistemul cardiovascular și ficatul.

Cum trebuie consumate semințele de dovleac?

Pentru a beneficia de proprietățile semințelor de dovleac, ar trebui să le mănânci crude, fără sare adăugată. Asigură-te că, atunci când le cumperi, sunt proaspete și nu umede și trecute. Un alt mod de a le consuma este spa le lași câteva ore la hidratat.

Efecte adverse ale consumului semințelor de dovleac

Semințele de dovleac au foarte multe beneficii, însă sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când le consumi. Le poți consuma întregi, deoarece coaja conține o cantitate importantă de fibre, însă trebuie să le mesteci foarte bine. Cojile care nu sunt bine mestecate îți pot irita esofagul sau pot duce la indigestie, potrivit livestrong.com. De altfel, și consumul exagerat de semințe de dovleac duce la gaze și diaree.

Poți evita apariția efectelor adverse consumând aproximativ 60 de grame de semințe de dovleac pe zi, doza recomandată de specialiști.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!