Cazurile de COVID-19 ar putea crește din nou de la toamnă. Ce recomandă un expert în sănătate publică

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 iunie 2021, 13:58
Un expert în sănătate publică a explicat pe rețelele de socializare de ce numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește din nou de la toamnă. 

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că este nevoie de un ritm de vaccinare mai alert pentru a ne feri de un nou val al pandemiei de COVID-19, în contextul în care în lume a început să circule o variantă mult mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2. Este vorba de tulpina Delta, descoperită pentru prima dată în India.

„Dacă tulpina de virus este mai infecțioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricții suplimentare).
Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecțioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viața normală.
Trebuie accelerat ritmul de vaccinare -în caz contrar vom vedea la toamnă o creștere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a scris expertul pe rețelele de socializare.

Ce spune medicul Alexandru Rafila despre tulpina Delta

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că în prezent în țara noastră nu se mai poate vorbi de o transmitere comunitară a bolii, ci doar de una „sporadică”. Însă și el este de părere că lucrurile se pot schimba.

„Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie.

Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare.

Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili, să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a mai afirmat Alexandru Rafila, potrivit știrileprotv.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!