Bronzul artificial crește riscul de diabet

De Unica.ro, pe

O substanță chimică găsită în produse de uz casnic și cosmetice, precum produsele autobronzante, poate cauza diabetul, conform unui studiu apărut în jurnalul Diabetes Care și ulterior, publicat în România de către MediHelp International.
Presa din Marea Britanie a raportat, de asemenea, că această substanță poate provoca obezitate, dar și alte tulburări de sănătate.

Dr. Andrew Li, reprezentant medical la Bupa Health și Wellbeing UK, afirmă: „Cercetarea sugerează că expunerea la un grup de substanțe chimice numite ftalați este asociată cu diabetul de tip 2. Cercetătorii susţin că, odată ce substanța chimică a fost metabolizată în organism, aceasta poate creşte riscul de diabet, afectând modul în care insulina este procesată.”

„Încercăm să educăm oamenii că protecția și prevenţia sunt importante și că acțiunile de prevenire trebuie luate înainte să se întâmple ceva rău. Acesta este motivul pentru care ne sfătuim clienții să cumpere planuri de asigurări private de sănătate adaptate nevoilor și cerințelor lor”, spune Zahal Levy, președintele MediHelp International.

În timpul studiului, cercetătorii au urmărit expunerea la patru tipuri de ftalați; rezultatele au arătat că nivelurile crescute a trei dintre cele patru au fost asociate cu un risc considerabil de diabet. Studiul a fost realizat atât pe femei, cât și pe bărbați. Cu toate acestea, diabetul poate avea și alte cauze, fie ele chimice, alimentare sau legate de stilul de viață. Deși cercetătorii au luat în considerare factorii de risc ce pot cauza diabetul, precum vârsta și stilul de viață, este imposibil de știut la ce alte chimicale sau potențiali factori de risc au fost expuși oamenii de-a lungul vieții lor.

După cum spun cercetătorii, ftalații sunt pretutindeni şi expunerea este inevitabilă. Cu toate acestea, renunţarea la bronzul artificial poate ajuta la reducerea riscului de diabet, dar oamenii ar trebui să fie, de asemenea, atenți la expunerea prelungită la soare.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!