Au fost create vase de sânge umane perfecte, în laborator. Este o premieră pentru medicină!

De Ioana Tătaru, pe
Premieră pentru oamenii de știință! Pentru prima oară s-au creat în laborator vase de sânge umane, iar această reușită deschide drumul unor progrese considerabile în vindecarea unor boli cum este diabetul.

Transplantate la șoareci, vasele de sânge au funcționat perfect

Cercetătorii au ales să creeze, în locul unui medicament util diabeticilor, niște vase de sânge care nu se îngroașă. De obicei, această îngroșare a vaselor de sânge face ca oxigenul și nutrienții să nu mai ajungă în cantitate corespunzătoare în țesuturi, ceea ce poate duce la o serie întreagă de probleme de sănătate, de la faptul că rinichii pot ceda până la atacuri de cord sau accidente vasculate. Însă, vasele de sânge create în laborator, din celule stem, nu se îngroașă, ceea ce înseamnă că toate aceste riscuri dispar, anunță Ziare.com, potrivit Science Alert.

Transplantate la șoareci, aceste vase de sânge modificate au funcționat perfect. „Ce este entuziasmant (…) este că am putut crea vase de sânge umane reale din celule stem (…). Practic, astfel de vase pot influența sănătatea întregului organism, din moment ce fiecare organ din corp depinde de sistemul circulator”, a precizat Reiner Wimmer, din cadrul Universității British Columbia, autorul studiului.

Sursa: Ziare.com 

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!