Alexandru Rafila: „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5″

De Unica.ro, pe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit duminică seară despre situația pandemiei de COVID-19 în România. Acesta este de părere că vârsful valului 5 va fi depășit în această săptămână.

Alexandru Rafila susține că în săptămâna care tocmai a început se va atinge vârful valului 5, iar apoi va urma un trend descendent al cazurilor de COVID-19 în România.

Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare şi ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare.

Ați observat că după ce am avut un vârf la 43.000 de cazuri, ulterior nu am mai depășit cu mult 33.000 de cazuri, a spus Alexandru Rafila duminică seara la Antena 3.

Care este situația la ATI

Ministrul Sănătății a vorbit și despre situația de la ATI, unde la nivel național sunt ocupate 1.800 de paturi cu pacienți bolnavi de COVID-19.

Avem ocupate peste 1.000 de paturi la ATI. La nivel naţional avem, pentru pacienţii COVID, 1.800 de paturi şi dacă va exista un decalaj de 10-14 zile cred că şi situaţia de la ATI va intra pe un trend descrescător.

Noi am declanșat un studiu la Institutul Matei Balş pentru secvențierea pacienților internaţi la ATI. Am recoltat câteva sute de probe pentru a vedea dacă există o majoritate de cazuri în dreptul variantei Omicron sau varianta Delta, a explicat acesta.

Citește și: Cum a slăbit Andra 7 kilograme în două luni. „Țin o dietă”

Paris Jackson: „Nu am avut relații doar cu femei și bărbați”

Testul care îți spune într-un minut ce îți rezervă viitorul

Chef Cătălin Scărlătescu dezvăluie secretul snițelelor perfecte: „Dacă brevetam ideea atunci, eram milionar azi”

Alexandru Rafila, despre eliminarea restricțiilor și renunțarea la starea de alertă

Alexandru Rafila este de părere că situația pandemiei de COVID-19 în România s-ar putea schimba până la finalul lunii martie. Ministrul Sănătății crede că până atunci ar putea fi posibilă renunțarea la starea de alertă și la majoritatea restricțiilor.

Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.

Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități, a mai spus Rafila.

Amintim că până la data de 7 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că au fost înregistrate 16.958 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 81 decese.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!