Află totul despre înţepăturile de ţânţari!

De Erika Chivu, pe

Nu trebuie să suporţi zile în şir mâncărimea provocată de o înţepătură de ţânţar. Vezi cum poţi să te tratezi, dar şi alte lucruri interesante despre ciupiturile de ţânţari!

De ce te mănâncă înţepăturile de ţânţari

Ştiai că numai femelele înţeapă? Acestea se hrănesc cu sânge, străpungând pielea cu un organ asemănător unei trompe. În timp ce extrage sângele, femela de ţânţar „injectează” în piele o substanţă cu rol anticoagulant. Aceasta conţine anumite proteine care rămân în piele şi pot declanşa un răspuns imun în organismul tău. Aşa se face că locul înţepăturii se înrăşeşte, se umflă şi te mănâncă.

De ce uneori simptomele sunt mai puternice

Evident, depinde de tipul de ţânţar care înţeapă, dar şi de vârsta „victimei”. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, deci suportăm mai multe înţepături, corpul nostru se obişnuieşte cu substanţele injectate de ţânţari. De aceea, la copii, care au fost muşcaţi de mai puţine ori, reacţiile sunt mai puternice.

Cum se tratează înţepăturile de ţânţari

În primul rând, ai grijă să nu le scarpini petru că rişti infecţii ale rănilor care rezultă. Ca să scapi de mâncărime, foloseşte un unguent cu hidrocortizon 1% sau un alt unguent anti-mâncărimi, de exemplu Fenistil, Autan sau Urgodermyl.
Dacă ai o reacţie mai puternică, încearcă şi un antihistaminic oral, de exemplu Claritine, Aerius, etc.

Cum să eviţi înţepăturile de ţânţari

Singura soluţie cu adevărat eficientă este să foloseşti un produs repelent. Cele mai multe conţin pesticidul numit DEET care te face „invizibilă” pentru ţânţari. Ţine cont că protecţia oferită depinde de concentraţia de DEET din produs. O concentraţie de 10% îţi asigură cam două ore de linişte, apoi trebuie să reaplici crema. Nu uita că DEET este toxic, deci nu aplica repelentul pe mâinile copiilor mici.
Hainele îţi oferă şi ele o oarecare protecţie, deci poartă mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete atunci când e cazul. Şi nu uita că ţânţarii sunt atraşi de apă, deci evită bălţile când mergi la picnic.

Interesant: Cum îşi aleg ţânţarii victimele

Ţânţarii îşi “depistează” victimele după dioxidul de carbon din aerul expirat şi le “evaluează” în funcţie de miros. Nu se ştie de ce, dar se pare că ţânţarii preferă să înţepe bărbaţi, persoane supraponderale şi persoane cu grupa sanguină 0. În plus, mai sunt atraşi şi de căldură, deci preferă persoanele cu pielea mai caldă.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!