80% dintre pacienții vindecați de COVID-19 acuză simptome ale bolii și la câteva luni după externare

De Unica.ro pe
Un nou studiu relevă faptul că patru din cinci persoane vindecate de COVID-19 au acuzat simptome, precum dificultăți de respirație, și la două luni de la externare. 

Cercetarea a fost efectuată pe 143 de pacienți din Italia, cu vârste cuprinse între 19 și 84 de ani, care au stat fost testați pozitiv cu COVID-19 și au fost spitalizați timp de două săptămâni. Aceștia au primit tratament, iar 28 dintre ei au avut nevoie de ventilație mecanică sau fost intubați, ceea ce relevă faptul că nu au fost chestionați pacienții cu forme ușoare. Aceștia au fost externați după ce mai multe teste de coronavirus au ieșit negative.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Pacienții au fost evaluați la două luni de la primele simptome de COVID-19 și numai 13% dintre aceștia nu au mai avut niciun fel de problemă. Mai mult de jumătate dintre subiecți au acuzat trei sau chiar mai multe simptome ale infectării cu COVID-19. Aceștia au spus că resimt o oboseală, iar 43% dintre aceștia au acuzat în continuare dificultăți în respirație. Aproape o treime dintre acești supraviețuitori au acuzat dureri de articulații și 22% dureri toracale, potrivit digi24.

Citește și: Medic urolog: 30% dintre pacienții cu Covid-19 dezvoltă insuficiență renală acută

În 44% dintre cazuri, calitatea vieții a fost de asemenea afectată. Tototdată, trei sferturi dintre acești pacienți au dezvoltat forme de pneumonie interstițială, care poate crea neplăceri pe termen lung, chiar dacă nu sunt cauzate de SARS-CoV-2.

Nu este prima oară când studiile aduc dovezi că oamenii pot rămâne cu sechele după îmbolnăvirea cu COVID-19. Persoanele vindecate ar putea rămâne cu probleme pe viață, cum ar fi probleme respiratorii cronice, cicatrici pe plămâni și insuficiență respiratorie.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro