5 efecte nocive ale stresului pentru inimă

De Diana Zagrean pe

Inima ta este afectată de alimentele pe care le consumi, de lipsa de activitate fizică şi de alţi factori, mai greu de depistat şi anihilat, cum ar fi stresul. Vezi ce efecte nocive are stresul asupra inimii tale, cum poţi să identifici situaţiile stresante pentru tine şi cum se reduce stresul, pentru o inimă mai sănătoasă.

1. Stresul scade speranța de viață prin inflamaţie

Stresul scade cu 20% speranța de viață, susțin statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.
În condiții de stres, organismul activează un reflex de apărare de tip „luptă sau fugă”, care constă în trimiterea unui flux de adrenalină către inimă, pentru a-i permite corpului să se apere atunci când percepe o amenințare.
Dar în același timp, stresul emite semnale și asupra sistemului imunitar, care crește producția de globule albe (leucocite), implicate în apărarea organismului.
Din păcate, acest flux constant de leucocite provoacă inflamația arterelor. În cazul în care arterele sunt deja afectate de ateroscleroză, adică sunt îngustate sau obturate, atunci procesul inflamator poate declanșa eliberarea unor cheaguri de sânge. Astfel apare un infarct sau un accident vascular cerebral pe fond de stres.

2. Stresul scade şi imunitatea

Expunerea cronică la stres este un factor de risc pentru numeroase boli: scade apărarea imunitară a organismului făcându-ne vulnerabili în fața infecțiilor, agravează reacțiile alergice, provoacă tulburări digestive, deteriorează memoria și celelalte funcții cognitive, favorizează instalarea depresiei, anxietății, insomniilor sau a altor tulburări psihice, cauzează crize cardiace și atacuri cerebrale.

3. Stresul face inima să bată mult şi repede

Stresul cauzează producţia de hormoni complecşi, care conving organismul că este atatcat, urmărit, sau, mai pe înţelesul tuturor, îţi dă senzaţia că trebuie să fugi de un rău iminent.
Toate aceste semnale de agitaţie şi substanţe care curg prin vasele tale şi inima ta o fac să bată mai repede, mai tare, sau pur şi simplu neregulat.
Creierul reacţionează la stres şi trimite semnale inimii că se întâmplă ceva rău, inima bate ca tu să poţi fugi de acel rău. Dar ce te faci când răul nu durează câteva minute, nu este trecător, ci zilnic şi ani de-a rândul?

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Finalul "Game of Thrones". Ce detaliu ascuns au remarcat fanii

Finalul "Game of Thrones". Ce detaliu ascuns au remarcat fanii