Relaţie: Cum îţi dai seama că iubitul tău te minte!

De Libertatea pentru femei, pe

Îl bănuiești că îți ascunde ceva? Fii atentă la câteva semne pentru a vedea dacă ai dreptate sau doar ai devenit tu prea suspicioasă.
Psihologul Cristina Ion Rădulescu este de părere că „dacă sunteți împreună de ceva vreme, înseamnă că îl cunoști destul de bine, așa că o schimbare a modului în care se poartă, va fi evidentă pentru tine. De exemplu, dacă este un tip liniștit, agitația poate fi un semn că nu spune adevărul. Dacă, dimpotrivă, de obicei este un tip agitat, dar acum se străduiește să se autocenzureze poate fi iar un semnal de alarmă”.

► Fii atentă la ce și cum spune

Dacă îi ia mai mult timp decât de obicei să-ți răspundă la întrebări, poate fi din cauză că încearcă să construiască o poveste și are nevoie de timp pentru a pune cap la cap toate detaliile, să-și aducă aminte ce ți-a spus până acum și să ticluiască noi căi de scăpare. Fii atentă și la modul în care își exprimă emoțiile. Cristina Ion Rădulescu spune că ar trebui să-ți atragă atenția semne de genul: „își arată emoția mai târziu decât ar fi firesc, manifestarea durează prea mult și se oprește brusc”. Dacă îți dă mai multe detalii decât ți-ar fi dat de obicei este pentru că vrea să pară cât mai credibil. Pe de altă parte, specifică psihologul, „dacă nu îți dă suficiente amănunte, deși de obicei el făcea asta, poate fi din același motiv”.

► Semne care să îți dea de gândit

Fii atentă și la limbajul corpului. Un mincinos evită să te privească în ochi sau, din contră, îți susține privirea mai mult decât ar fi normal și are pupilele ușor dilatate, își atinge des gura, nasul sau fruntea cu mâna în timp ce vorbește, zâmbește fals, fără să-și arate dinții și fără ca ochii să participe la exprimarea emoției. Poate da semne de nervozitate și, dacă îl ții de mână, vei simți că a transpirat. Este posibil ca fața și gâtul să se înroșească. Tonul vocii poate fi și el un indiciu. Dacă vorbește mai tare decât de obicei, s-ar putea să fie pentru că încearcă să-ți ascundă ceva. Mai poți fi atentă la gesturile lui. Dacă ține mâinile încrucișate și are o atitudine defensivă, ar putea să fie din același motiv. Poate clipi foarte des sau încerca să se autoliniștească: se mângâie pe mână, pe barbă etc.

ÎNCEARCĂ SĂ DEA VINA PE TINE

„Dacă se simte încolțit și nu mai știe pe unde să mai scoată cămașa, va trece la arma grea din comportamentul lui: atacul. Va încerca să se disculpe chiar prin reproșuri la adresa ta, cum că tu ai minți și nu el. Va ridica tonul vocii, va vorbi repede și te va acuza de diverse lucruri, chiar dacă nu are vreo dovadă palpabilă”, ne-a spus psihologul Cristina Ion Rădulescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!