5 obiceiuri care îți strică hainele

De Sandra S., pe

Dacă vrei ca hainele tale să reziste cât mai mult timp, ca să nu fie nevoie să-ți reînnoiești garderoba la fiecare sezon, trebuie să eviți anumite obiceiuri rele, care ți le pot strica.
Atenție cum îți calci hainele
În special când vine vorba de articole vestimentare la care ții foarte mult și sunt făcute din materiale delicate, trebuie să ai mare grijă atunci când le calci. Citește cu atenție etichetele și ai grijă să faci exact așa cum scrie pe ele: nu le călca la o temperatură mai înaltă decât ar trebui și nu le călca niciodată pe față, ci pe dos.
Ai grijă cum tai etichetele
Cele mai multe etichete, fie cele puse în spate, la ceafă, fie cele din partea stângă, în interiorul articolului vestimentar, sunt prinse direct în cusătură și dacă nu ești atentă, te poți trezi cu o gaură în bluză. Decupează etichetele cât mai aproape de cusătură sau, și mai bine, dă o fugă la cel mai apropiat croitor cu toate hainele cărora vrei să le scoți etichetele.
Cum ștergi petele de pe haine
Care este prima reacție atunci când îți pătezi hainele din greșeală? Află că nu este deloc bine să te grăbești cu un prosop umed pe pată. În special dacă te afli la un restaurant, unde au șervete textile la masă și sunt albe – acestea sunt de obicei curățate cu clor, iar dacă îl umezești și nu a fost clătit bine, este foarte posibil să te trezești cu o pată decolorată pe haină. De asemenea, nici apa minerală nu este o idee bună s-o torni pe haine, mai ales dacă abia s-au pătat, pentru că pata va intra mai adânc în țesătură.
Cum le pui la spălat
Întotdeauna cel mai bun lucru este să sortezi hainele pe culori. Dacă nu poți alege fiecare culoare în parte, măcar separă albele de cele colorate și pentru fiecare folosește detergentul special. Atunci când le speli la grămadă nu știi niciodată ce articol vestimentar începe să se decoloreze și îți strici o grămadă de haine, greu și costisitor de înlocuit.
Du-ți hainele importante la curățătorie
Dacă nu știi exact cum ar trebui să speli anumite haine ori dacă se pot călca, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să le duci la curățătorie. Costumele, sacourile, gecile, toate acestea ar trebui curățate de specialiști și nu aruncate în mașina de spălat de acasă. În plus, dacă ai pătat anumite articole vestimentare și ai încercat diferite metode să le cureți, dar n-au ieșit, ar trebui să le spui specialiștilor exact ce ai făcut, că să știe și ei prin ce procese să treacă hainele.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro