Vezi cum să te speli corect pe cap!

De Lumea Femeilor, pe

Îţi speli părul corect? «Cu siguranţă!», vei răspunde. Însă şi la acest nivel de bază pentru îngrijirea podoabei capilare ai întotdeauna ceva în plus de aflat.
Acele mici detalii care fac diferenţa. Şi care transformă una din întâlnirile tale clasice cu apa într-un tratament de înfrumuseţare

Atunci când te speli pe cap, o faci mereu în acelaşi mod, fără a-ţi mai pune multe întrebări. Cu toate astea, nu reuşeşti să înţelegi de ce rezultatul variază. Uneori, după spălat, părul tău este strălucitor şi plin de volum. Alteori, în schimb, stă turtit şi nu are pic de luciu. Totul depinde de trei factori: de şampon, de apă şi de tehnica de spălare. E adevărat că, acum, este destul de greu să iei o decizie cu privire la produsul cosmetic pe care să-l foloseşti. Cele mai noi sunt cu „dublă fază“ . În sensul că sunt îmbogăţite cu substanţe care, în prima parte, înlătură murdăria, iar în a doua dezvoltă acţiuni specifice: hrănesc, dau volum sau activează culoarea vopselei. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi produsul care se apropie cel mai mult de exigenţele tale. Al doilea lucru? Este legat de apă. Dacă e prea caldă, atunci substanţele tensioactive (cele care ajută la spălat şi care există în fiecare detergent) vor deveni prea agresive şi vor dăuna firului de păr. Dacă e prea rece, nu înlătură destul de bine sebumul şi, prin urmare, nu curăţă bine părul.
Concluzia? Ideal ar fi ca apa să fie călduţă, de la început până la sfârşit. Important este şi cât de des te speli pe cap: o dată sau de două ori pe săptămână. Cât priveşte tehnica, trebuie avute în vedere cantitatea de şampon folosită, distribuirea acesteia, clătirea, dar şi modul în care usuci părul. Iată ce ai de făcut.

Foloseşte puţin şampon şi nediluat

Umple-ţi căuşul palmei cu şampon: pentru păr de lungime medie, aceasta este cantitatea corectă. Evident, dacă ai părul lung sau scurt, mai des sau mai rar, va trebui să ajustezi cantitatea de şampon în funcţie de situaţ ie. Important este să nu diluezi şamponul. Şi asta pentru că noii tensioactivi prezenţi în şampoane sunt foarte delicaţ i şi nu este nevoie să le reduci agresivitatea „lungindu-i“ cu apă.

O singură spălare

Distribuie şamponul pe părul umed. Opreşte-te un pic pe partea superioară a capului şi fii atentă să ajungi şi în zona cefei. Imediat după aceasta, aplică şamponul pe toată lungimea firului de păr. Aminteşte-ţi că nu e nevoie să freci vârfurile: astfel, eviţi atât despicarea lor, cât şi pierderea excesivă a proteinelor din interiorul firului.

Curăţă epiderma în profunzime

Asigură-te că şamponul a ajuns şi la nivelul pielii capului, pentru că acesta este locul în care se formează sebumul, grăsimea care, întinzându-se pe firele de păr, le face să devină murdare. Iată de ce, dacă există o problemă deosebită, cum ar fi mătreaţa, prima dată se analizează epiderma şi abia apoi se alege un produs special. Pe care să-l foloseşti temporar, până la depăşirea problemei.

Nu lăsa şamponul în «repaus»

Masează bine şamponul, făcând uşoare mişcări circulare cu vârfurile degetelor. Masajul activează circulaţia şi ajută la eliminarea sebumului şi a tuturor reziduurilor de prodse cosmetice pentru styling pe care le-ai folosit. Atenţie totuşi să nu laşi şamponul prea mult timp pe păr, pentru că este anume făcut să acţioneze cât mai rapid. Şi asta pentru că substanţele tensioactive trebuie să alunece pe fir şi nu să
rămână pe păr, asemenea unei măşti sau unui balsam.

Elimină după spălare umiditatea în exces

Clăteşte-te bine cu apă călduţă şi tamponează-ţi părul cu un prosop de bumbac, fără a freca prea tare. Ideal ar fi să-l înfăşori ca un turban şi să aştepţi câteva minute înainte de a-ţi usca părul cu foehnul. Astfel, bumbacul va absorbi umiditatea în exces şi vei evita şocul termic între temperatura apei şi căldura uscătorului de păr.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!