De ce îţi apar coşuri. Adevărul despre acnee şi cauzele ei

De Erika Chivu, pe

Sigur ai auzit şi tu că ciocolata şi prăjelile îţi provoacă coşuri. Din păcate, nu este atât de simplu. Acneea are cauze mult mai complicate şi mai greu de rezolvat. Află adevărul despre ele!
Crezi că bei scăpa de acnee şi coşuri dacă renunţi la ciocolată şi carne? Din păcate, tratamentul pentru acnee nu e chiar atât de simplu. Dacă există o legătură între alimentaţie şi acnee, ciocolata nu este principalul vinovat. Iată care sunt cauzele reale ale acneei!

Cum apare acneea

Acneea este rezultatul unei combinaţii de factori – exces de sebum, exces de celule moarte şi bacterii. Coşurile apar atunci când foliculii piloşi (sau „porii”, cum le spunem noi) se „înfundă” cu un fel de dop format din sebum şi celule moarte. Aşa apar comedoanele, adică punctele albe şi punctele negre, care sunt neplăcute, dar mai puţin vizibile.
Situaţia se înrăutăţeşte atunci când apar şi bacteriile şi se crează o mică infecţie. Foliculul „înfundat” se inflamează, ceea ce duce la înroşirea şi umflarea zonei respective. Aşa pot apărea papule, pustule, noduli sau chisturi.

Miturile despre acnee şi cauzele ei

Unul din cele mai întâlnite mituri despre acnee e legat de murdărie. Praful care se strânge pe piele sau machiajul nu au nicio legătură cu acneea, deci degeaba te speli pe faţă mai des, încercând să scapi de coşuri. De fapt, spălarea tenului cu săpunuri săpunuri dure sau cu scruburi nu face decât să irite pielea, ducând la o producţie şi mai mare de sebum.
Un alt mit este cel legat de ciocolată şi grăsimi. Studiile au arătat că ciocolata şi grăsimile nu au niciun efect asupra coşurilor. Acestea nu dispar dacă renunţi la ciocolată şi nici nu se înrăutăţesc atunci când mănânci ciocolată sau prăjeli.

Legătura dintre alimentaţie şi acnee

Totuşi, unele studii au arătat că s-au putea să existe o legătură între alimentaţie şi apariţie coşurilor. Alimentele care pot să înrăutăţească acneea sunt cele care îţi ridică glicemia şi contribuie la procesele inflamatorii. În această categorie intră lactatele, mai ales laptele dulce, şi toate alimentele bogate în carbohidraţi, inclusiv cele pe care le considerăm sănătoase, de exemplu cerealele integrale.
Grăsimile sănătoase nu provoacă acnee, ba din contră, ele fac bine pielii şi o ajută să se regenereze.

Alte cauze reale ale acneei

Dacă legătura dintre acnee şi dietă este încă destul de controversată, nu mai există niciun dubiu prinvind legătura dintre activitatea hormonală şi apariţia coşurilor. Hormonii, în special cei masculini duc la mărirea glandelor sedacee şi la un exces de sebum. Activitatea hormonală creşte odată cu pubertatea, motiv pentru care acneea apare mai ales la adolescenţi. Sarcina şi contraceptivele orale pot şi ele să afecteze glandele sebacee.
O altă cauză cunoscută de acnee este administrarea de medicamente, cum sunt corticosteroizii sau hormonii masculini.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro