4 lucruri pe care trebuie să le știi despre injecțiile cu botox

De Unica.ro pe

Unul dintre cele mai populare procedee estetice de reîntinerire, injecțiile cu botox, era inițial folosit în special de către vedete. Recent, acesta a devenit mult mai accesibil tuturor, prezentând un interes crescut pentru persoanele care își doresc să arate bine pentru cât mai mult timp. Însă în jurul acestei metode circulă nenumărate zvonuri și dezbateri, astfel că e dificil să știi ce anume e adevărat și ce fals. Află cele mai importante și mai interesante detalii despre botox.

Botoxul este una dintre cele mai utilizate soluții pentru înlăturarea ridurilor. Datorită vedetelor care apelează cu regularitate la proceduri estetice, acesta se bucură de un succes greu de egalat. În realitate, foarte multe dintre zvonurile sau ideile vehiculate sunt greșite, sau prost înțelese. Totodată, nu mulți știu ce este și cum funcționează de fapt această substanță.

Acțiunea cosmetică a botoxului

Toxina botulinică, denumită în mod uzual botox, este o substanță derivată din bacteria Clostridium Botulinum. Aceasta poate fi folosită ca tratament cosmetic împotriva ridurilor din zona frunții, a ochilor și a gâtului.

Procedura este preferată în special pentru că este relativ simplă, iar injecțiile cu botox oferă în plus avantajul de a fi și foarte eficiente. Administrate corect, acționează prin blocarea terminațiilor nervoase ale mușchilor și generarea unei relaxări locale, ce diminuează vizibil ridurile. Acest lucru înseamnă ca pielea va căpăta un aspect întinerit, reducând problema trecerii anilor.

Pentru că există unele preocupări cu privire la această procedură, este bine să înțelegi exact modul în care substanța acționează. Practic, odată injectată, activitatea musculară va deveni limitată în acea zonă. Acest lucru nu înseamnă că mușchii devin complet imobili ci doar că este redusă activitatea acestora responsabilă de apariția liniilor și a ridurilor.

Un aspect foarte important este modul în care injecțiile cu botox sunt administrate. Dacă te gândești să optezi pentru acestă procedură cosmetică, apelează doar la specialiști recunoscuți și cu experiență.

Vârsta recomandată

Tratamentul cu botox este recomandat în general persoanelor peste 25 de ani. Înainte de 30 de ani acesta are mai degrabă un rol de prevenire. Mușchii se vor obișnui cu o activitate mai limitată, lucru care va reduce apariția ridurilor. La aceasta vârstă poate fi suficientă folosirea unei creme cu factor de protecție, însa modul în care alegi să previi apariția semnelor de îmbătrânire este strict o alegere personală.

După 30 de ani apar primele linii în jurul ochilor. Injecțiile cu botox vor reduce profunzimea acestora, înlăturând chiar o bună parte din ele, în cazul în care tratamentul este urmat regulat, de obicei la un interval de 3 luni.

În cazul în care vrei să folosești procedura doar pentru a arata foarte bine la un eveniment, sau ca o modalitate de a te simți mai bine în pielea ta, poți repeta tratamentul la un interval de 6 luni.

După 40 de ani ridurile sunt în general mult mai vizibile. Deși unele riduri ar putea fi permanente, injecțiile cu botox vor îmbunătăți mult aspectul pielii, reducându-le profunzimea. Este recomandată repetarea procedurii la 3 luni.

Un lucru pe care trebuie să-l știi este că poți renunța oricând la tratament. Acesta nu afectează în timp musculatura, care va reveni la activitatea sa normală odată întrerupt tratamentul.

Folosirea în scopuri medicale

Deși cea mai cunoscută utilizare a botoxului este cea de reîntinerire, substanța este folosită și în scopuri terapeutice. Acesta este aprobat pentru tratarea a noua afecțiuni medicale printre care migrena, transpirația excesivă, vezica hiperactivă și strabismul. De asemenea ar putea fi folosit în curând și pentru tratarea depresiei, a ejaculării premature, sau a aritmiei cardiace.

În ceea ce privește migrena, descoperirea efectelor benefice ale botoxului a avut loc din întâmplare. Mai multe persoane care au optat pentru procedee cosmetice au afirmat ca acestea au avut un rol în diminuarea sau chiar au dus la dispariția migrenelor. Cercetările realizate ulterior au confirmat acest lucru, astfel ca substanța este astăzi folosită ca tratament. Deși nu se știe cu exactitate modul în care acționează, se consideră că motivul reducerii migrenelor ar fi blocarea impulsurilor nervoase către creier.

Efecte secundare și riscuri

Foarte multe persoane își fac griji cu privire la efectele secundare pe care le-ar putea avea tratamentul cu botox. Adevărul este ca în majoritatea cazurilor acestea sunt minore și temporare. Cele mai frecvent întâlnite sunt: o sensibilitate crescută a zonei sau durere, simptome asemănătoare gripei, dureri de cap, inflamații, roșeață sau echimoze. Efectele secundare îngrijorătoare sunt căderea pleoapei sau slăbiciunea accentuată la nivelul buzelor. Pe lângă faptul că sunt destul de rare, acestea apar de obicei atunci când tratamentul este realizat de o persoană fără experiență.

Totodată, există câteva cazuri în care nu este recomandată injectarea cu botox. Este vorba de existența tulburărilor psihice, în cazul persoanele cu boli neurologice, a celor care suferă de afecțiuni neuromusculare, în cazul tulburărilor date de anumite formațiuni tumorale cerebrale.

Dacă ți se pare că ultimii ani au lăsat urme inestetice pe chipul tău și îți dorești să le îndepărtezi, injecțiile cu botox pot reprezenta o soluție la îndemână. Grație descoperirilor din domeniul esteticii, oricine se poate bucura de un aspect fizic cât mai plăcut, pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Nu uita că procedura este una simplă și eficientă, atâta timp cât îți alegi medicul cu grijă.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Gossip Girl se întoarce! HBO pregătește un spinoff al celebrei serii

Gossip Girl se întoarce! HBO pregătește un spinoff al celebrei serii