Un film iranian, marele câştigător la Berlinala 2011

De Nicoleta Galeteanu pe

Distins cu Ursul de Aur şi două trofee de Argint, filmul regizorului Asghar Farhadi, „Nader şi Simin, o despărţire”, a triumfat pe deplin la prestigiosul Festival de la Berlin…
 …fiind pentru prima dată în istoria Berlinalei când un regizor iranian câştigă marele premiu.

Filmul iranian a avut parte de o încununare desăvârşită sâmbătă seară la cea de a 61-a Berlinală, câştigând cele mai importante premii, atât pentru producţie, cât şi pentru intrepretările de execepţie ale actorilor iranieni, recompensaţi colectiv de juriul festivalului.

Astfel, actriţele Leila Hatami şi Sarina Farhadi si cei trei actori Peyman Moadi, Shahab Hosseini şi Sareh Bayat au fost recompensaţi colectiv cu Urşii de Argint, iar filmul a primit şi premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie.

„Nader şi Simin, o despărţire” povesteşte istoria unui cuplu aflat într-un proces judiciar după un avort al celei care are grijă de bunicul acestora, afectat de maladia Alzheimer.

Surprins de decizia juriului, regizorul, care a primit Ursul de Argint în 2009 pentru filmul „Apropo de Ely”, a mărturisit, vădit emoţionat, că nu nu se aştepta să se întoarcă vreodată pe scena Festivalului.

„Nu aş fi crezut niciodată că voi câştiga premiul. Ultima oară când eram aici, nu credeam ca voi reveni pe această scenă”, a spus Asghar Farhadi care a transmis un mesaj cineastului Jafar Panahi, codamnat la 6 ani de închisoare pentru intenţia de realiza un film despre regimul iranian.

În acest an, România a fost reprezentată de două scurtmetraje – „15 Iulie”, în regia lui Cristi Iftim, şi „Apele tac”, regizat de Anca Miruna Lazarescu, şi filmul scurt al  regizoarea Eva Pervolovici, „Little Red”, concurent la secţiunea Berlinale Talent Campus.

Vezi lista completă a câştigătorilor la Berlinala 2011 pe pagina următoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2