Cum economiseşti bani la cumpărăturile de Sărbători

De Erika Chivu, pe

Pleci cu o listă şi un buget, dar te întorci acasă cu zeci de lucruri în plus şi cu multe datorii. Află cum să faci cumpărăturile de Sărbători fără să depăşeşti bugetul!
Mergi la cumpărături cu lista făcută şi orice ar fi nu te abate de la ea. De preferat ar fi nici să nu vizitezi raioanele unde nu ai treabă căci nu se ştie ce te atrage.

Când cumperi cadouri, nu te duce la magazin cu cardul în mână – sigur vei cheltui mai mult decât ai plănuit. Mai bine aloca o anumită sumă pentru fiecare cadou în parte şi du-te la cumpărături cu banii împărţiţi pe plicuri. Dacă reuşeşti să economiseşti la un anumit cadou, atunci poţi cheltui mai mult pe altul, altfel nu.

Pe cât posibil, încearcă să faci echipă cu o altă persoană pentru a cumpăra un anumit cadou. Vrei ceva frumos pentru părinţii tăi? Împarte cheltuielile cu sora sau fratele. Trebuie să-i iei ceva şi verişoarei? Fă echipă cu părinţii. Dacă ai o familie mare propune varianta tombolei de Craciun. Altfel nu va mai trebui să iei câte un cadou pentru fiecare în parte.

Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri. Astfel vei avea ocazia să urmăreşti ofertele magazinelor şi să alegi preţul cel mai bun. Nu uita să verifici şi magazinele online care te ajută să economiseşti şi timp, nu numai bani.

Cadourile hand made sunt ieftine şi de efect. Dacă ai talent la croşetat, croit, înşirat margele etc. mai încă timp să creezi chiar tu cadourile pentru cei dragi. Nu uita că poţi să oferi chiar şi dulciuri făcute de tine, atâta timp cât le ambalezi frumos.

Dacă vrei să faci un cadou mai degrabă simbolic, bazează-te pe creativitatea copiilor tăi. Oferă-le cele necesare pentru a face felicitări, rame foto personalizate, decoraţiuni de brad etc., iar când oferi cadoul menţionează că este unul special, făcut de cei mici.

Chiar dacă nu ai talent şi nici copii doritori să meşterească, nu trebuie să renunţi la cadourile hand made. Găseşti atât pe internet, cât şi la târguri, mici artişti care realizează bijuterii, decoraţiuni, haine şi chiar cosmetice hand-made care sunt cu mult mai ieftine decât ce găseşti în magazine. În plus, sunt şi unicat.

Deşi pleci după cadouri şi alte lucruri necesare de sărbători, te trezesti la casă că ai adaugat listei tale şi tot felul de nimicuri inutile, dar foarte atrăgătoare. Înainte să pui în coş un lucru care nu apare pe lista ta gândeşte-te bine: îţi trebuie cu adevărat încă un bibelou cu Moş Crăciun sau încă o eşarfă albastră?

Când eşti tentată să cumperi un obiect scump, acordă-ţi o noapte de gândire. Atunci când vezi un lucru ce te atrage eşti tentată să dai oricât doar ca să-l ai. Dacă aştepţi până a doua zi s-ar putea să-ţi dai seama că nu-ţi trebuie cu adevărat un brad artificial de doi metri sau o pereche de patine.

E adevărat că ofertele magazinelor sunt mai mult decât atrăgătoare în această perioadă. Dar nu cumpăra un lucru doar pentru că este la ofertă. Gândeşte-te bine: chiar mai ai nevoie de încă un set cu 10 globuri pentru brad? Dacă e la ofertă nu înseamnă că e gratuit.

Iar dacă decizi totuşi să îţi cumperi ceva de care nu ai nevoie întreabă-te dacă îţi place cu adevărat obiectul respectiv. Oricând există şansa să ajungi cu el acasă doar ca să descoperi că era mai frumos în magazin.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!