15 lucruri pe care poate nu le știai despre Premiile Oscar

De Carmen Ghibuțiu, pe Ultimul update Joi, 23 februarie 2017, 22:12
Cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film va avea loc duminică noaptea (26/27 februarie), la Dolby Theatre din Los Angeles. Așteptăm cu nerăbdare să vedem câștigătorii de la Oscar de anul acesta, iar până atunci vă invităm să citiți câteva lucruri pe care poate nu le știați despre cele mai importante premii din cinematografie. 

Cât cântărește Oscarul?

1. Prima Gală a Premiilor Academiei Americane de Film a avut loc pe 16 mai 1929, la Hollywood Roosevelt Hotel, iar biletul de intrare pentru invitați a costat 5 dolari.

2. Deși nu se știe clar care e originea numelui, cea mai populară poveste e cea potrivită căreia Margaret Herrick, bibliotecară și, ulterior, director executiv al Academiei, a remarcat că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar. Abia în 1939, la 10 ani de la prima ediție, Academia a folosit oficial numele Oscar.

3. Statueta cântărește 3,8 kilograme.

Walt Disney și primul lui Oscar, în 1932

Walt Disney și prima lui statuetă Oscar (premiu onorific pentru crearea lui Mickey Mouse), câștigată în 1932

 

4. Covorul roșu de la Dolby Theatre are lungimea de aproximativ 150 de metri.

5. Aparițiile pe covorul roșu se desfășoară după un program clar stabilit, fiecare celebritate știind exact când trebuie să vină. Starurile în vogă ajung întotdeauna mai târziu.

6. Cea mai scurtă gală a Premiilor a fost în 1959 – a durat doar 100 de minute, în timp ce în 2002 a fost cea mai lungă – 263 minute.

Cine a câștigat cele mai multe Oscaruri?

7. Walt Disney (foto, alături de Shirley Temple) a câștigat cele mai multe Oscaruri: 22.

8. Alfred Hitchcock a fost nominalizat de 5 ori pentru regie și nu a câștigat niciodată.

Alfred Hitchcock la filmarile Psycho

Alfred Hitchcock la filmările pentru „Psycho” (1960) 

9. Meryl Streep are cele mai multe nominalizări din istoria Oscarurilor. Ea a fost nominalizată de 20 de ori, incluzând-o pe cea de anul acesta pentru rol principal în filmul „Florence Foster Jenkins”. A câștigat trei premii pentru rol principal, cel mai recent pentru interpretarea din „The Iron Lady”, în 2011.

Citește și – Actori celebri care nu au câștigat niciun trofeul la Premiile Oscar

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Oscar

10. Cu 14 nominalizări fiecare, „Titanic“ (1997), „All About Eve“ (1960) și „La La Land” (2016) sunt filmele cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile.

11. În 2002, Halle Berry a devenit prima actriță afro-americană care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță cu rolul din „Monster’s Ball”.

Halle Berry a câștigat Oscarul în 2002

 

12. Câștigătorul oricărui premiu Oscar trebuie să semneze un acord cu Academia prin care, în cazul în care dorește să comercializeze statueta, trebuie să o vândă Academiei pentru un dolar. Da, un dolar, nu e o greșeală. Măsura a fost luată pentru a descuraja obținerea de avantaje financiare. Premiile câștigate înainte de 1950 nu sunt supuse acestei înțelegeri. Astfel, statueta câștigată de Orson Welles în 1941 a fost vândută la licitație pentru 800.000 de dolari, în 2011.

13. Deși acțiunea a fost filmat pe parcursul a 12 ani, au fost doar 39 de zile de filmări pentru „Boyhood” („12 ani de copilărie”).

Cea mai tânără actriță care a câștigat un Oscar

14. Tatum O’Neal este cea mai tânără actriţă care a câştigat vreodată un premiu Oscar, la vârsta de 10 ani, pentru rolul din „Paper Moon“ (1973).  Înaintea ei, în 1935, la vârsta de 6 ani, Shirley Temple a fost recompensată cu „Juvenile Award” (Oscarurile pentru copii, în prezent o categorie dispărută).

Ryan O'Neal și Tatum O'Neal în filmul „Paper Moon” (1973)

Ryan O’Neal și Tatum O’Neal în filmul „Paper Moon” (1973)

15. La 82 de ani, Christopher Plummer a fost cea mai în vârstă persoană care a câștigat un premiu al Academiei. El a primit Oscarul pentru rolul din „Beginners” (2010).

Foto: Hepta, Northfoto

Vezi și – Top 15 Cele mai frumoase rochii de la Oscar din toate timpurile (VIDEO)  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!