Secretele bucătăriei jamaicane

De Unica.ro pe

Bucătăria jamaicană include un amestec de influenţe ale indigenilor de pe insulă, dar şi ale spaniolilor, britanicilor, africanilor şi indienilor care au ocupat insula. În general, preparatele sunt un amestec de influenţe…
un amestec de influenţe, metode de gătit şi tradiţii.

De regulă, reţetele aduse din afara insulei au fost modificate, folosind ingrediente locale. Altele sunt 100% producţii locale. Preparate tradiţionale jamaicane sunt curry de capră, găluşti prăjite, peste cod prăjit, varză la aburi sau orez şi mazăre.

Istoria bucătăriei jamaicane

Cristofor Columb a vizitat Jamaica de mai multe ori spre sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI. În timpul acestor vizite a descris felul în care indigenii conservau carnea, adăugându-i ardei iute, condimente şi sare de mare.

Spaniolii au fost primii europeni care au ajuns pe insulă. Ei au adus valuri de sclavi africani, care şi-au pus şi ei amprenta asupra bucătăriei locale. Muncitorii chinezi şi indieni care le-au urmat au adus şi ei influenţele lor.

Iată şi o reţetă jamaicană:

Salată jamaicană cu felii de pui

Timp de preparare:

15 min (complexitate redusă)

Ingrediente:

4 cepe verzi, tăiate fin
3 căţei de usturoi, tocaţi
1 1/4 linguriţă cimbru uscat
1 linguriţă piper negru
3/4 linguriţă enibahar măcinat
3/4 linguriţă sare
4 linguri oţet din vin roşu
2 linguri muştar de Dijon
2 linguriţe zahăr brun închis
450 g piept de pui fără piele, fără oase
1 lingură ulei de măsline
2 căni bucăţi de ananas
4 kiwi, curăţaţi şi tăiaţi în felii
1 ardei gras roşu mare, tăiat beţişoare
1 cană beţişoare de jicama

Mod de preparare:

1. Într-un castron mare, se amestecă jumătate din ceapă, usturoiul, cimbrul, piperul negru, enibaharul şi 1/2 linguriţă de sare. Se adaugă 2 linguri de oţet, 1 lingură de muştar şi zahărul brun (se amestecă bine). Se adaugă puiul şi se freacă bine cu amestecul. Se acoperă şi se pun deoparte.

2. Într-un castron separat, se amestecă restul de 2 linguri de oţet, 1 lingură de muştar, 1/4 linguriţă de sare şi uleiul. Se adaugă ceapa rămasă, ananasul, kiwi, ardeiul gras, jicama şi se amestecă.

3. Se încălzeşte în prealabil grătarul. Se frige puiul la 15 cm de flacără, 4 minute pe fiecare parte sau până este făcut. Când se răceşte suficient, se tăie puiul felii pe diagonală. Se adaugă în castron şi se amestecă.

Foto: Shutterstock


Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro! 

Secretele bucătăriei jamaicane

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro