Reţete: 4 feluri răcoroase de weekend

De Diana Zagrean pe

Este prea cald şi nu mai ai chef să aprinzi aragazul, dar familia sau prietenii cer ceva bun? Doar pentru că este vară, nu trebuie să mănânci numai salate şi sendvişuri. Iată recomandările noastre pentru 5 reţete răcoroase de weekend pentru un meniu complet.
Aperitiv: Canapele cu creveţi picanţi
Creveţii sunt o bază delicioasă pentru gustările la grădină, la grătar. Dacă nu doriţi să vă înceingeţi pe caniculă, puteţi renunţa la varianta picantă şi să adăugaţi câteva felii de mango la canapele. Prăjiţi creveţi decorticaţi în unt, până devin roze. Tăiaţi felii de pâine integrală sau cu seminţe în diferite forme şi puneţi pe ele puţin ulei de măsline. Puneţi peste pâine felii de roşie, cremă de brânză cu ghimbir, boia şi ardei iute tocat şi câte un crevete deasupra. Fixaţi canapelele cu câte o scobitoare şi ţineţi la rece până la servire.

Fel principal: Paste basilico
Reţete: 4 feluri răcoroase de weekend

Pastele al dente nu necesită multă fierbere, de aceea sunt o alternativă ideală la clasicele fripturi şi salate de vară. Sosul basilico se poate face în diverse feluri, în funcţie de ce mai aveţi prin cămară, atâta timp cât conţine frunze de busuioc proaspăt, usturoi şi parmezan. Puteţi încerca şi varianta cu pesto cumpărat de-a gata, la care să adăugaţi câţiva câţei de usturoi şi frunzele de busuioc. Amestecaţi pastele al dente cu puţin ulei de măsline, ardei gras roşu, măsline, felii de roşii şi, eventual, puţină brânză mozzarela.
Băutură: Limoncello de casă
Reţete: 4 feluri răcoroase de weekend

Limoncello este un lichior de lămâie foarte cunoscut şi apreciat în partea de Sud a Italiei. Se poate face şi în casă, rezultatul fiind o băutură alcoolică uşoară, răcoritoare şi foarte aromată, numai bună de savurat la umbră. Procesul de macerare durează cam o săptămână. Aveţi nevoie de un litru de alcool etilic de 90 de grade, 1 litru şi jumătate de apă, 10-12 lămâi şi circa 1 kilogram de zahăr (dacă lămâile sunt mici, utilizaţi 700 de grame).Curăţaţi lămâile de coajă, având grijă sî nu rămână şi partea albă, care amărăşte lichiorul. Puneţi cojile într-un borcan şi acoperiţi cu alcool. Lăsaţi la macerat. După 7 zile topiţi zahărul în apă şi adăugaţi siropul peste sucul macerat. Amestecaţi bine şi strecuraţi. Păstraţi lichiorul în sticle curate.
Desert: Smoothie de afine cu platou de brânzeturi
Reţete: 4 feluri răcoroase de weekend

Pentru un desert răcoritor, încercaţi ceva rafinat, cum ar fi un platou de brânzeturi fine franţuzeşti. Cum acestea merg cel mai bine cu nuci şi fructe, cea mai bună soluţie este un smoothie cu afine şi lapte rece, la care puteţi adăuga câteva migdale sau alune caju crude. Amestecaţi în blender ingredientele, alături de puţină esenţă de vanilie şi miere, după gust. Obţineţi un rafinat desert care nu încarcă stomacul pe caniculă, dar nici nu are caloriile unei felii de tort.
Foto: Thinkstockphotos
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro