Paella cu fructe de mare

De Unica.ro, pe

Cauţi un fel de mâncare tipic spaniol cu care să-ţi impresionezi musafirii sau familia? Fără vreun dubiu, cel mai popular fel de mâncare şi cel mai spectaculos, în…
acelaşi timp, este paella.

Paella poate fi făcută cu fructe de mare, carne de iepure, de pui sau… cu toate trei! Dacă eşti vegetarian, există şi variante de paella exclusiv cu legume. Deci, cum reuşeşti să găteşti o paella perfectă? În primul rând, trebuie să foloseşti un orez de calitate, alături de condimente potrivite.

Recomandat este şofranul, care da mâncării un gust special şi un colorit gălbui. Apoi, alt sfat ar fi să prăjeşti uşor orezul în ulei înainte să adaugi supă de peşte, asigurându-te că e bine acoperit de ulei. De asemenea, după ce e gata, e bine să laşi paella acoperită, după ce stingi focul, pentru 5-10 minute, înainte să o serveşti.

Iată şi o reţetă clasică de paella:

Timp de preparare:

40 min (complexitate medie)

Ingrediente:

150 gr calamar, 150 gr sepie, 8 gambe, 4 langostine, 12 midii proaspete, 2-3 stridii proaspete, o linguriţă boia dulce sau iute, ulei de măsline, 8 linguri roşii tocate (mixate), şofran, 500 gr orez, 2-3 căţei de usturoi, supă de peste (cât este necesar, aproximativ dublu decât orezul).

Mod de preparare:

Supa de peşte este ideal să fie făcută în casă din cap şi coadă de peste (de stîncă sau de plajă) fiert cu o ceapă, o foaie de dafin, sare şi o roşie. În loc de peşte se poate face şi din concentrat de peşte fiert cu apă, dar nu va fi la fel de gustos.

Sepiile şi calamarul se curaţă şi se tăie în cubuleţe. Se pune uleiul la încins în paellera (recipientul ca un fel de tigaie în care se prepară de obicei paella) şi se prăjesc gambele şi langostinele timp de 1 minut după care se scot şi se păstrează. Se pun apoi la prăjit sepiile şi calamarul şi, când încep să se aurească un pic, se adaugă roşiile tocate şi 2 căţei de usturoi tăiaţi foarte fin.

Se lasă să se facă până încep să capete o tonalitate mai închisă. Se adaugă apoi boiaua de ardei şi şofranul, se amestecă totul şi se adaugă orezul.
Se amestecă bine 1 minut (pînă devine orezul transparent) şi se toarnă supa de peşte caldă şi 1 căţel de usturoi mărunţit. Se lasă la foc potrivit-iute să se facă. După 10 minute se adaugă şi gambele, langostinele păstrate, midiile şi stridiile şi se mai lasă 5 minute pînă se evaporă toată supa de peşte.

Când este gata, se dă la o parte de pe foc şi se lasă să se „odihnească” orezul în paella 5-10 minute şi apoi se serveşte.  

Tip: Paella cu scoici si www.paellarecipe.org

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Paella cu fructe de mare
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!