Totul despre mâncarea grecească

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 04 august 2020, 14:16

O masă în Grecia e pusă în evidenţă, de obicei, cu o selecţie de mâncăruri calde şi reci numite „mezedes”. Se servesc şi câteva tipuri de supe, dar în general acestea…
reprezintă o masă în sine, şi nu un prim fel al unui mare ospăţ.

Felul principal este un tip de carne sau peşte fiert sau la grătar. Sunt de asemenea, multe tocăniţe cu carne din care poţi să alegi, precum şi bucăţi de carne prăjite la grătar sau clasicul miel sau porc la cărbuni, numit „souvlaki„. De asemenea, sunt foarte apreciate peştele şi fructele de mare şi sălatele se servesc de obicei împreună cu felul principal, şi conţin legume proaspete şi, deseori, fire de păpădie gătită.

O salată clasică grecească este „horiatiki”, care constă în felii de roşii, de castravete, măsline, ardei graşi, ceapă şi brânză feta, alături de un dressing de ulei şi oţet.

Cele mai populare tipuri de brânzeturi din restaurante sunt feta (o brânză albă, moale şi sărată), graviera (mai galbenă şi mai tare), kasseri (galbenă şi semi-moale) şi manouri (cremoasă, bogată în grăsimi şi nesărata).
Deserturile sunt un fel de mâncare îndrăgit în Grecia, incluzând baclavaua şi kataifi (nuci „îmbracate” în grâu şi acoperite cu un sos de miere). În timpul verii, ca deserturi sunt preferate piersicile, pepenele, strugurii şi perele.

Cafeaua grecească seamănă cu cea turcească şi e servită, în general, cu un pahar cu apă.

Ca localuri, în Grecia există: tavernă (un local care pune accent pe bucătăria tradiţională şi pe „mezedes”), psistaria (un loc unde poţi mânca lucruri preparate la grătar), estiatorion (un tip de restaurant convenţional) şi psarotaverna (tavernă peştelui, specializată în peşte şi fructe de mare şi găsită, în general pe malul mării sau în preajma porturilor).

La restaurantele din Grecia se include, de regulă, un bacşiş de 15% chiar în bonul pe care-l primeşti la sfârşitul mesei. Meniurile au de obicei două coloane pentru preţ. Una pentru preţul standard şi cealaltă pentru acelaşi preţ, cu TVA + taxa de „servicii” (bacşişul) incluse.

Tip: Lamb Chops pe Greek Salad

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Totul despre mâncarea grecească

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!