Gogoşari muraţi în oţet

De Diana Zagrean pe

Gogoşarii muraţi în oţet sunt o altă reţetă clasică de murături pentru iarnă care nu trebuie să vă lipsească din cămară. Buni cu iahnie de fasole sau cu fripturi grase, gogoşarii se pot mura şi fără fierberea oţetului. Ca să fiţi siguri că ies ca la carte, folosiţi sare grunjoasă şi legume româneşti, fără aditivi sau conservanţi. Raportul este de 4 gogosari la un borcan mediu, de 800 ml.
Ingrediente:

5 kilograme gogoşari roşii
750 ml oţet alimentar de 9 grade
250 grame zahăr (cantitatea variază, unii oameni preferă gogoşarii mai dulci)
4 linguri sare grunjoasă, neiodată
1 litru apă
1 lingură boabe piper
1 lingură boabe muştar
Frunze ţelină
Câteva bucăţi hrean
4 frunze dafin
Frunze vişin
Mod de preparare:
Se spală şi se taie gogoşarii în sferturi sau jumătăţi, în funcţie de mărime. Se pun într-un castron mare şi se acoperă cu zahărul şi oţetul. Se lasă la macerat peste noapte şi se amestecă din când în când.
Se scurge zeama şi se pun bucăţile de gogoşar în borcane.
Lichidul se amestecă cu condimentele şi se dă în clocot. Se toarnă peste gogoşari, se pun c\teva frunye de vi;in deasupra fiec[ruia şi se acoperă borcanele cu celofan.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să se păstreze mai mult timp.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock
 
 

Dima Trofim, despre perioada de doliu: "Am trecut cu foarte mare greutate"

Dima Trofim, despre perioada de doliu: "Am trecut cu foarte mare greutate"