Cum ornezi mâncarea pentru o farfurie mai aspectuoasă

De Libertatea pentru femei pe

Se poate spune că ornarea mâncărurilor este o artă, deloc neglijată de bucătari, care de-a lungul timpului au preluat şi perfecţionat moduri de prezentare tot mai apetisante. Culorile au o mare importanţă asupra poftei de mâncare, iar pentru ornat se pot folosi toate culorile, mai puţin albastru.
Chiar dacă fiecare gospodină ornează mâncarea după inspiraţie şi gust, trebuie să ştim totuşi câteva lucruri:
•    pătrunjelul verde – înviorează supele şi cartofii natur – se presară deasupra chiar atunci când se serveşte mâncarea;

•    lămâile – au gustul plăcut şi răcoritor, iar tăiate felii se folosesc la ornarea mâncărurilor de peşte, la şniţele, sărmăluţe cu foi de viţă şi la platourile cu gustări de peşte, mezeluri, piftii şi salate;

•    ceapa – tăiată solzişori sau în formă de floare, albă sau roşie, poate orna fripturi, salate de cartofi, de peşte, de vinete sau de icre;

•    morcovii – cruzi, fierţi sau copţi, tăiaţi rondele, fâşii sau raşi, se folosesc ca garnituri la fripturi, sau la salate de crudităţi şi salata de boeuf;

•    ouăle – fierte tari, tăiate rondele sau în sferturi ornează plăcut platourile cu salate şi mezeluri;

•    salata verde – ornează aproape toate salatele, dar şi fripturi sau platouri cu aperitive;

•    roşiile – presărate cu verdeaţă, brânză, sau albuş de ou fiert ornează platourile cu brânzeturi, dar şi fripturi, rulade sau şniţele;

•    castraveţii muraţi – tăiaţi fâşii sau rondele ornează fripturi, piftia de porc, aperitive cu pate de ficat şi salate cu maioneză.

Dima Trofim, despre perioada de doliu: "Am trecut cu foarte mare greutate"

Dima Trofim, despre perioada de doliu: "Am trecut cu foarte mare greutate"