Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Marți, 13 aprilie 2021, 15:44

Fiecare om asociază vara cu un gust anume, de la sunetul făcut de un pepene verde copt când este tăiat sau gustul roşiilor de grădină servite cu bânză, la răcoarea zmeurei culese din pădure. Iată care sunt experienţele pe care nu trebuie să le ratezi vara asta, indiferent unde o petreci.
Îngheţată pe băţ
Toată lumea iubeşte îngheţata pe băţ, chiar şi cei cu intoleranţă la lactoză (există variante, ca şi laptele cu conţinut scăzut). Varietăţile cele mai comune te-au plictisit şi dilema vanilie-ciocolată nu mai stârneşte controverse? Încearcă arome ciudate, pe care nu le-ai mai gustat până acum, cum ar fi kiwi, mentă iute, grepfruit sau nuci pecan.
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită
Dacă te simţi creativă poţi încerca să faci îngheţată chiar acasă, din ingrediente naturale şi mult mai sănătoase. Te provoc să încerci o gelata de merişor sau malaga cu agrişe.
Roşii cu brânză
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

Cine nu are amintiri de vara, la ţară, cu roşii cu brânză la umbra unui copac (nuc, măr) sau sub vie să facă rost repede. Ceva atât de gustos nu avea cum să nu fie simplu şi natural. Vara lui 2012 ne aduce foarte multe soiuri noi în supermarketuri şi tentaţia este mare. Dacă eşti fană a produselor de import, poţi încerca roşii vineţii, cherry sau galbene. Dacă vrei ceva mai sănătos, caută în pieţe soiul românesc „inimă de bou”, este unul dintre cele mai gustoase.
Pepene verde
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

Tăiat pe muşama de bunicul sau pârâind la piaţă, când se taie „ţâncuşul” şi cei mici sunt cei mai fericiţi, pepenele verde a reprezentat întotdeauna un simbol al verii şi vacanţelor. Dacă vrei să faci impresie la grătarul de duminică sau vrei să încerci ceva nou pentru tine şi familia ta, vezi cum merge cu…vodka. Fie că îl tai bucaţi şi îl amesteci în salata de fructe cu puţin alcool, sau îl amesteci direct cu vodka în blender şi obţii un smoothie interzis copiiilor, pepenele este vedeta. Dacă nu ştiai, în unele părţi ale ţării, coaja de la pepenele verde se prepară sub formă de…dulceaţă.
Piersici zemoase
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

Ce bune sunt piersicile coapte, când zeama curge şi trebuie să te apleci peste chiuvetă ca să nu te pătezi! Sau când ieşi din apa mării şi simţi o aromă dulce venind dinspre prosop. Piersicile zemoase ne fac viaţa mai frumoasă în fiecare vară şi aduc şi un aport de vitamine de nepreţuit organismului în lupta cu radicalii liberi. Ca să te bucuri şi mai mult de ele, fă o salată de fructe în care combini textura şi aroma piersicilor cu ananas proaspăt şi pepene galben. Explozia de gusturi va face ravagii.
Fructe de pădure
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

Toată lumea vorbeşte vara asta de căpşuni sau pepene galben? Fii originală şi încearcă coarne, agrişe sau frăguţe. Deşi se găsesc mai mult în zonele montane, aromele lor aduc papilele gustative în cel de-al nouălea cer. În plus, o excursie pe Valea Prahovei e ceva mult prea banal, pe când o incursiune în roadele pădurii şi îeşitul la cules de coarne pot fi transformate în cele mai trendy activităţi.

Grătar mediteraneean
Bucătăria de vară: Produse obişnuite într-o prezentare inedită

Toată lumea pregăteşte mici şi pulpe de pui la grătar? Impresionează-ţi prietenii cu cele mai noi tendinţe şi cele mai sănătoase gustări mediteraneene. Creveţii şi calamarul sunt absolut delicioşi cu o salsa de chilli şi puţin fum de grătar. Înlocuieşte pâinea cu mămăligă coaptă pe grătar şi frecată cu puţin usturoi, ca bruschetele. Dacă vrei să dai pe spate audienţa, amestecă de acasă nişte brânză de vaci cu sare de mare, fire de chives şi puţin unt foarte gras şi pasează-le în blender până devin o pastă delicioasă. Ia cu tine un borcan cu gura largă umplut cu crema obţinută şi fâşii de ardei gras pe post de linguriţe. O să fie nevoie de un borcan mare.
Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!