Bame murate

De Diana Zagrean pe

Bamele sunt nişte legume puţin cunoscute la noi în ultima vreme, deşi mâncarea de bame, de origine grecească, este delicioasă şi nu chiar atât de greu de făcut cum se crede. Dacă vreţi să vă impresonaţi rudele de Sărbători, încercaţi să puneţi la conservat câteva borcane de bame murate. Vor face senzaţie cu siguranţă. Ca să fiţi siguri că ies ca la carte, folosiţi sare grunjoasă şi legume româneşti, fără aditivi sau conservanţi. Reţeta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri.
Ingrediente:
1,5 kilograme bame mici (cele mari sunt aţoase)
5 căţei de usturoi (românesc, deoarece cel chinezesc se albăstreşte la murat)
5 ardei iuţi proaspeţi
1 litru de apă
300 ml oţet de vin (9%)
4 linguri sare grunjoasă, neiodată
1 lingură boabe de muştar
1 lingură boabe de piper
2 foi de dafin
Mod de preparare:
Se curăţă bamele şi se taie puţin din codiţe, lăsând cam o treime din cotor pentru a nu le rupe la murat. Se opăresc în apă cu oţet şi se pun în borcane, alături de cantităţi egale din usturoi, ardei iuţi şi condimente.
Faceţi o saramură din apă, oţet şi sare (puteţi adăuga şi o lingură, două de zahăr, după gust) şi daţi în clocot lichidul.
Turnaţi peste bamele din borcane şi sterilizaţi.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să sterilizaţi corect, pentru păstrare îndelungată.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț