(P) Terapia parodontală asistată laser te ajută să zâmbești mai des

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 01 aprilie 2020, 10:33

Terapia parodontală asistată laser îți redă sănătatea și zâmbetul de altădată! Este o tehnică modernă și eficientă de tratament și, foarte important, cu un disconfort minim.

Progresele medicinei dentare se regăsesc în tratamentele rapide, eficiente și lipsite de durere care se realizează în prezent. Și tu poți beneficia de toate acestea apelând la cabinetele de stomatologie unde există astfel de echipamente.

Boala parodontala este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită atât în cazul pacienților de vârstă înaintată cât și în cazul tinerilor. Această inflamație severă poate duce la afectarea țesuturilor moi, la distrucția masei osoase și, implicit, la pierderea dinților. Retenția de placă bacteriană, hiperplaziile gingivale secundare altor tratamente, fumatul, predispoziția genetică sau alte probleme generale de sănătate, reprezintă factorii favorizanți generali sau locali ai bolii parodontale.

Ce este terapia parodontală asistată laser?

Principiile generale de tratament ale bolii parodontale se referă la identificarea și eliminarea factorilor care au produs inflamația. Cel mai frecvent această afecțiune se dezvoltă pe fondul factorului microbian, așa că terapia va fi axată pe diverse metode de curățare și de decontaminare în profunzime a țesuturilor.

Ca metode de decontaminare, medicul va folosi ultrasunete, chiuretele manuale, laser, substanțe chimice cu efect bactericid și/sau terapie antibiotică pe cale generală. În situațiile de evoluție severă și de pierdere importantă a suportului osos, este indicat să se realizeze un abord chirurgical cu lambou pentru a asigura vizibilitatea zonelor interesate.

Terapia laser folosește diferite lungimi de undă care actionează sinergic și țintit, îndepărtând strict țesuturile afectate de infecție și distrugând bacteriile care populează spațiul parodontal. Pentru că laserul are acest efect, fiind un puternic batericid, în multe situații poate fi evitată etapa chirugicală a terapiei parodontale.

Pe lângă efectul de decontaminare, laserul conditionează suprafața rădăcinii dintelui, favorizând astfel adeziunea cheagului de sânge care va conduce vindecarea. De asemenea, lungimile de undă folosite în stomatologie au un puternic efect biostimulator: practic, pe masură ce factorul microbian este îndepărtat, celulele primesc o energie reziduală care încurajează procesul de vindecare. 

Terapia parodontală asistată laser se diferențiază între metodele de gestionare a bolii parodontale, deoarece este mult mai ușor de tolerat de către pacient, este minim-invazivă, eficientă și cu rezultate stabile în timp.

Trebuie menționat că orice terapie parodontală are la bază atât această decontaminare locală realizată de către medic, cât și schimbarea sau implementarea unor obiceiuri de igienă în viața pacientului. Practic, odată cu inițierea tratamentului, medicul și pacientul devin o echipă în combaterea și eliminarea factorilor care au declanșat și care întrețin această afecțiune. 

Pe scurt, avantajele terapiei parodontale asistate laser sunt:

  • Ședințe mai scurte și mai puțin traumatice pentru pacient;
  • Eliminarea (în majoritatea situațiilor) prescrierii de tratament antibiotic;
  • Eliminarea (în majoritatea situațiilor) a etapei chirurgicale de tratament;
  • Lipsa contra-indicațiilor: pot beneficia de acest tratament pacienți de toate vârstele, indiferent de ce alte probleme de sănătate au: diabet, afecțiuni cardiace, tulburări de coagulare, etc.
  • Vindecări mai rapide, lipsite de complicații și rezultate stabile în timp.

Bine de știut!

Departamentul de Stomatologie SANADOR este dotat cu tehnologie LASER de ultimă generație – WaterLase iPlus și Epic X, produse de Biolase – cu ajutorul căreia se pot trata minim invaziv o gamă largă de patologii.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!