(P) Splendori din Istanbul, orașul ca un caleidoscop de culoare!

De Unica.ro, pe
Datorită poziției de pe două continente - Europa și Asia, atmosferei încremenite în vremurile sultanilor și amalgamului de obiective turistice, Istanbul este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume.

Centrul cultural și turistic al Turciei și orașul care a servit drept capitală pentru trei mari imperii, Istanbul poate fi explorat foarte ușor într-un circuit cu autocarul de 5 zile, alături de Europa Travel! Profită de tariful redus de 159 euro/persoană –  de la 199 euro, cu bonus – croazieră pe Bosfor,  și rezervă acum călătoria de toamnă spre meleaguri orientale!

Oraș ce fascinează printr-un mix cultural și arhitectural, Istanbul este gazda a numeroase obiective de patrimoniul mondial vizitate anual de peste 7 milioane de turiști din toate colțurile lumii. În circuitul de la Europa Travel vei avea ocazia să bifezi o mare parte dintre simbolurile metropolei și să te bucuri de spectacole tradiționale cu dansatoare din buric și derviși rotitori. De altfel, o croazieră pe Bosfor și Marea Marmara nu ar trebui să lipsească din itinerariul tău!

Construcții imperiale

Istanbul este ticsit de monumente ce vorbesc despre trecutul său fulminant când a fost pe rând Byzantium, Constantinopol și centru al Imperiului Otoman, astfel că nu-ți va fi deloc greu să te pierzi printre bijuteriile arhitecturale. Descoperă splendorile singurului oraș ce se întinde pe două continente, începând cu Piața Sultanahmet, un loc ce forfotește de turiști și localnici, și de unde se aude, la ore fixe, chemarea la rugăciune a muezinului.

Aici se înalță magnifica Moschee Albastră, o capodoperă otomană decorată cu mii de plăci de ceramică albastră și singura ce deține 6 minarete. La mică distanță regăsești un alt simbol al locului – Hagia Sofia care a fost timp de un mileniu cea mai mare biserică a lumii creștine, iar după căderea Constantinopolului, catedrala a fost transformată în moschee.

La splendidul edificiul au lucrat timp de 26 de ani, cei mai buni arhitecți ai lumii, interiorul era decorat cu aur și argint, frescele împodobeau pereții groși din piatră, iar podeau era pavată cu marmură fină adusă din Egipt. Astăzi, Sfânta Sofia funcționează ca muzeu, iar în interiorul grandios încă mai pot fi văzute vechile picturi creștine.

O altă veche atracție a Constantinopolului este Basilica Cisterna. Coboară în Palatul Scufundat pentru a observa vechile cisterne din secolul VI, decorat cu impresionante coloane din marmură și în mijlocul căruia se află două sculpturi ce o reprezintă pe Medusa cu numeroasele sale capete de șerpi.

Dacă vrei să te simți ca un sultan pe meleagurile Imperiului Otoman nu rata vizitarea somptuoaselor Palate Topkapi și Dolmabahce!

Vreme de circa 300 de ani, Topkapi a fost reședința a 25 de sultani, edificiu ce se întinde pe un domeniu vast cuprinzând patru curți interioare, palate, pavilioane și un harem unde aveau acces numai concubinele sultanului. Palatul servește astăzi a Muzeu Național al Turciei, iar printre artefactele unice expuse aici se numără – Sabia lui Ștefan cel Mare, mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezătorul, Toiagul lui Moise etc.

Versailles-ul Istanbulului, Palatul Dolmabahce poate fi vizitat opțional. Capodopera de pe malul european al Bosforului se întinde pe 15.000 mp și cuprinde aproape 300 de saloane și camere decorate în cel mai opulent mod, pereții și tavanele fiind complet acoperite de coloane, sculpturi și picturi tridimensionale, cu ornamente din aur, argint sau fildeș.

Nu poți pleca din Istanbul fără o croazieră pe Bosfor, prilej să admiri obiective precum Turnul Galata, Moscheea Yenikapi, zidurile palatelor etc. Opțional poți alege plimbarea și pe Marea Marmara până la Buyukada, cea mai mare dintre cele 9 Insulițe ale Prințului.

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Oferta Speciala Circuit Istanbul – tarif special 159 euro/persoană – redus de la 199 euro, 4 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 3*, transport autocar, ghid. *Bonus: croaziera pe Bosfor! Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!